Ondernemend Friesland nieuws

Topprestatie Vripack Solar Team

 ‘Sunny Side Up II’, de solar boot van het Vripack Solar Team, heeft tijdens de Frisian Solar Challenge 2010, de World Cup voor Solar boten, een knappe en welverdiende tweede plaats in het eindklassement weten te bemachtigen.

Naast het overdag ontwerpen en engineeren van luxueuze jachten en commerciële schepen, heeft een enthousiast team van 18 personen in de avonduren en weekenden in anderhalf jaar tijd een zeer betrouwbare Solar Boot ontwikkeld dat een constant hoog tempo voer; want waar andere boten het team soms voorbij voeren hield het Vripack team het hoofd koel en bewees tijdens deze zeer lange race dat menig hardloper een doodloper was.

 

Tijdens de vijf wedstrijdetappes gevaren tussen 4 en 10 juli, legde ‘Sunny Side Up II’ 220km af langs de befaamde Friese elf steden. In totaal deed zij hier een kleine 16,5 uur over. De schipper had onder het varen live communicatie met het mobiele walteam zodat er continu informatie werd gedeeld over de felheid van de zon en de inname van energie en werd er berekend hoe ver de finish en wat het beschikbare vermogen nog was. Hierdoor had de ‘Sunny Side Up II’ vaak vlak na de finish geen druppel energie meer in de boot zitten.

 

Vripack’s ‘Sunny Side Up II’ wordt aangedreven door vijf zonnepanelen en heeft een topsnelheid van 19.2km (10.36kn) per uur. Het beschikbare vermogen bedraagt maximaal 2400kW. De zes meter (19.7ft) lange boot wordt voortgestuwd door een custom made 2 bladschroef voorwaarts geplaatst op een innovatieve POD die vervolgens is gekoppeld aan een elektromotor. De romp bestaat uit glasvezel en carbon gelijmd met epoxy. Geïnspireerd door het BMW Gina Light Visionary Model, heeft het team gewicht weten te besparen en daardoor snelheid weten te winnen door sommige onderdelen van de boot te fabriceren uit textielweefsel. Uiteraard heeft het Vripack Solar Team ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk van deze zonabsorberende boot wat een mooie futuristische uitstraling opleverde.

 

De ‘Sunny Side Up II’ is in zijn geheel door het team ontwikkeld waarbij drie verschillende lijnenplannen zijn ontworpen welke in de haven bij het Vripack kantoor op schaal zijn getest door een eigengebouwde sleepmachine. De houten plug en composiet romp van 27kg zijn door het team, dat ook het gehele POD aandrijvingsysteem eigenhandig maakte, zelf gebouwd. Hoe bedoel je: computer nerds snappen niets van boten bouwen?

 

Dankzij de steun van Polem, Snijtech, Esthec, Adel Polyester, Marin, Fiftysix, Interlinie, Vripack Brokers en Vripack Naval Architects heeft het Vripack Solar Team deze fantastische prestatie weten te leveren, zie ook www.vripacksolar.nl of www.vripack.com.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement