Ondernemend Friesland nieuws

Ultieme rust

Landhuis aan de Waddenzee

 

In het uitgestrekte land, direct aan de Waddenzee, nabij Wierum ligt Landhuis Poutsma. Een nieuw gebouwd landhuis met uitstraling: authentiek en modern tegelijkertijd. Het huis is te huur voor brainstormdagen, vakanties en zakelijke besprekingen. Dat kan hier letterlijk in alle rust. Nieuwbouw, juist op deze plek, dat is wel heel opvallend. Over het verhaal achter Landhuis Poutsma praten we met eigenaar Marjon van Dusschoten.

Poutsma is een zogenoemde ‘pleats’. Tot 1910 stond hier een kophalsrompboerderij. Marjon: “In het streekarchief zijn we teruggegaan tot 1600, toen stond de boerderij op naam van dominee Tammerus Gerhardi, later nam hij de naam ‘Poutsma’ aan. Op een goed moment maakte de boerderij plaats voor een Friese stelp.” En het was deze stelp die Marjon in 2004, samen met haar man, aantrof tijdens een zoektocht door het Friese noorden naar een woning. Marjon: “De plek was zo betoverend mooi. Deze kans konden we niet laten lopen. Hier liggen ook letterlijk mijn roots, mijn opa komt hier vandaan. Ook dat geeft een gevoel van binding.”

 

Uitzicht over de Waddenzee, Ameland en Schier

De man van Marjon had destijds  een serieuze optie op een baan in Friesland. “Dat was de reden dat we hier op zoek waren. Achteraf ging die baan niet door, maar zo is het dus wel gekomen.” Aanvankelijk dacht ze aan het starten van een bescheiden bed and breakfast. Marjon: “Het lag vlak bij de zeedijk en ik wilde graag dat mensen vanuit de stelp uitzicht over de waddenzee, Ameland en Schiermonnikoog zouden hebben. Maar daarvoor was wel een zeer ingrijpende verbouwing nodig. “

 

Toch nieuwbouw

“We kregen hier vrij snel contacten: met de lokale kroegbaas, diverse ondernemers en de burgemeester. Eigenlijk was iedereen enthousiast over onze ideeën. Ook namen we een architect in de arm en natuurlijk kregen te maken met de welstandscommissie.” Het enthousiasme van de omgeving ten spijt, met de planvorming wilde het niet echt vlotten. Marjon: “Dat klopt, jarenlang hebben we geworsteld met procedures en bureaucratie. Om het programma van eisen te kunnen realiseren kregen we het advies om de stelp op te offeren.” 

 

56 heipalen

Ze lieten de kwestie rusten. Na een half jaar nam de architect weer contact met hen op. Marjon: “Of wij nog wat wilden met nieuwbouw. Dat hebben we inderdaad gedaan. Het resultaat is prachtig. En eigenlijk ben ik achteraf toch wel blij dat het nieuwbouw geworden is. Want dit pand staat op 56 heipalen, terwijl de stelp het met een paar stenen sokkels moest doen.”

 

Eindeloze mogelijkheden

Het Landhuis telt 7 slaapkamers, 6 badkamers en heeft zeer ruime vergader- en overnachting faciliteiten. Allerlei activiteiten in de omgeving zijn mogelijk: van wadlopen, zeilen op de waddenzee of het lauwersmeer, zeevissen of fietsen in het natuurgebied rondom het Lauwersmeer tot aan een dagje Ameland of Schiermonnikoog. Wie nieuwsgierig is kijkt op www.waddendag.nl

 

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement