Ondernemend Friesland nieuws

Vacatureaanbod Friesland zakt in

Vacatureaanbod Friesland zakt in

In augustus daalde het vacatureaanbod in Friesland met 13 procent, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Met een afname van 14 punten was Friesland de sterkst dalende provincie van de maand. Het vacatureaanbod nam overal in Nederland af; de landelijke Index daalde met vier punten naar 91 punten en staat daarmee 1 punt hoger dan in augustus 2009. Alleen binnen de IT-sector nam het aantal vacatures iets toe.

“Vanaf januari zien we een constante groei in het vacatureaanbod ten opzichte van vorig jaar. De afnemende groei van de laatste maanden is in die zin opvallend maar wordt grotendeels verklaard door de jaarlijkse daling van het vacatureaanbod tijdens de zomermaanden”, aldus Warren Hammond, Managing Director van Monsterboard.nl. “Voorzichtig positieve geluiden uit macro-economische hoek voor zowel Nederland als geheel Europa bieden een goed vooruitzicht voor de ontwikkeling van het vacatureaanbod in de komende maanden.”
 
Lichte vacaturegroei IT
Alleen de IT-sector liet in augustus een lichte groei van het vacatureaanbod zien. De Index steeg er met 1 punt. Vergeleken met augustus 2009 daalde het aantal vacatures binnen de IT, de Index stond vorig jaar 2 punten hoger. Het vacatureaanbod binnen de sectoren transport & logistiek ( 23), R&D ( 14), productie ( 10) en marketing, PR & media ( 10) is in vergelijking met augustus 2009 wel aanzienlijk gestegen. Binnen de financiële dienstverlening en de HR bleef het vacatureaanbod in augustus onveranderd.
 
Het vacatureaanbod binnen de gezondheidszorg nam in augustus sterk af, de Index daalde er met 30 punten naar een niveau van 212. Daarmee staat de Index 58 punten (21 procent) lager dan in augustus 2009. Ook voor de juridische sector (-25), onderwijs & training (-20), transport & logistiek (-15), de publieke sector (-11) en horeca & toerisme (-11) daalde de Index aanzienlijk.
 
Vacatureaanbod neemt overal af
In augustus nam het vacatureaanbod in geheel Nederland af. Friesland kende de sterkste daling, de Index zakte er 14 punten. Ook in Drenthe (-13) en Groningen (-11) daalde de Index aanzienlijk. In Flevoland is het vacatureaanbod vergeleken met augustus vorig jaar het sterkst gedaald, de Index staat er 9 procent lager. Ten opzichte van vorig jaar vertonen Zeeland en Limburg de sterkste groei, de Index voor beide provincies groeide met 4 procent.
 
Vacaturegroei in heel Europa
Het Europese vacatureaanbod bleef in augustus onveranderd, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar betekent dit een stijging van 15 procent. Wederom steeg het online vacatureaanbod in Duitsland het sterkst ( 2). De Index voor Duitsland staat nu 18 procent hoger dan vorig jaar. Ook in Groot-Brittannië steeg de Index met 1 punt licht. In Frankrijk en Zweden nam het aanbod in augustus het sterkst af, de Index voor beide landen daalde met 9 punten. Ook in België (-3) en Italië (-3) daalde de Index licht.
 
Het volledige Monster Employment Indexrapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.
 
Volg Monsterboard.nl op Twitter: http://twitter.com/monsternieuws

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement