VDM Woningen: Op Eigen Wijze op weg naar een toekomst in houtskeletbouw

VDM Woningen ontwikkelt, produceert en bouwt voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Met bijna 150 jaar ervaring, 180 vakmensen, een sterke borging in de Friese Wâlden én hun prefab houtskeletbouwmethode hecht VDM grote waarde aan een duurzame plek in de samenleving. En die duurzaamheid begint bij de mensen van VDM. Maar, er is ook hard gewerkt aan de gehele verduurzaming van de fabriek; eigen energie wordt opgewekt met 3.200 zonnepanelen, restmaterialen van hout worden gebruikt om de complete fabriek te verwarmen en er zijn elektrische voertuigen aangeschaft.

Naast het ontwikkelen van woningen op een duurzame manier, wordt er door VDM dus eerst gekeken naar het menselijk aspect van duurzaamheid. Zo staat VDM Woningen in nauw contact met diverse gemeenten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Hiervoor ontving VDM eerder al het MVO-certificaat. En er is een ander doel waar VDM zich nu al een paar jaar – met succes – hard voor maakt: jongeren terug krijgen in de bouw- en installatiesector. Dat is belangrijk voor elke bouwonderneming, maar zeker voor een hechte gemeenschap als VDM waar de menselijke waarden meer dan een belangrijke rol spelen.

Schaarste
Die investering in jongeren is broodnodig, zo vinden algemeen directeur Jan van der Meer en hoofd van de afdeling Bouw en Planning, Lammert Jan Brandsma. “Jongeren hebben de keuze uit een groot aanbod van opleidingen, waardoor ze vaak een andere richting kiezen dan een carrière in de bouwsector”, vertelt Van der Meer. “Terwijl juist de bouwsector een dynamische en snel veranderende sector is. Daar mogen best wel wat jongeren bij.”

Om dit te bereiken, heeft VDM actie ondernomen. Nauw contact met scholen heeft ervoor gezorgd dat jongeren bij VDM goed aan de slag kunnen in een werk-leer-traject. “De jongeren worden bij ons zo breed mogelijk opgeleid; een dag naar school en dan vier dagen aan het werk”, vult Brandsma aan. “We proberen echt iets uitdagends neer te zetten. VDM heeft alle facetten van het bouwen van een woning in eigen huis en daardoor leren ze veel. En door ervaring op te doen in die verschillende onderdelen van de bouw, komen ze vanzelf achter hun specialiteit.”

Een goede klik

Bij VDM draait het om het laten spreken van het ambacht. Daarom gebeurt het opleiden aan de hand van een intensieve samenwerking tussen de jongeren en een ervaren VDM-kracht. “Het is belangrijk dat er een goede klik tussen die twee is”, vertelt Brandsma. “De scholieren moeten met plezier naar hun werk gaan.” Door veel uitdaging te bieden in het werk dat de scholieren kunnen doen, blijft het traject ook interessant. Er wordt veel geleerd en de jongeren krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen richting een carrière die goed bij ze past. “We steken heel veel energie in het binden van de jongeren, we moeten echt voor een goed plan zorgen.”

Een ander voordeel van de aanwas van jongeren is dat ze over het algemeen net even wat gemakkelijker omgaan met de geautomatiseerde machines die in de fabriek staan. “Ze zijn opgegroeid met dat soort techniek en het opereren met die machines gaat ze goed af. Samen met de vaardigheden van onze ervaren werknemers, maakt dit een goede combinatie”, aldus Van der Meer.“

Continuïteit en ontwikkeling

Het opleiden is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering en daardoor is VDM een waardevolle plek voor jongeren die willen werken en leren in de bouw. En een succesvolle opleiding binnen VDM, betekent dat ook het bedrijf zelf de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. “We zoeken continuïteit en ontwikkeling”, zegt Van der Meer. “Mensen moeten de kans hebben om zich binnen dit bedrijf te ontwikkelen. Meerdere medewerkers zijn op de fabrieksvloer gestart en hebben zich gedurende de jaren hebben opgewerkt. Dat schept vertrouwen voor de toekomst.”

Met die toekomst lijkt het wel snor te zitten bij VDM. Met de blik ferm gericht op duurzaamheid en het aantrekken van jonge aanwas, is het bouw- en installatiebedrijf duidelijk bezig met het creëren van goede werkplekken én woonwaarde voor deze en de komende generaties. Het laatste woord is voor Jan van der Meer, die geïnteresseerde jongeren enthousiast aanspoort om zich te melden. “Kom maar gewoon binnenlopen, we gaan graag het gesprek met je aan.”

Het verhaal van Jan Tabak – APART KADER

Jan Tabak uit Drogeham (20) zit in het laatste jaar van zijn opleiding en werkt bij VDM Woningen. We treffen hem in Surhuisterveen, waar aan De Dellen de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwbouwplan Rozenhof. “Twee jaar geleden begon ik hier in de zomer als vakantiekracht, waarna ik de opleiding ben gaan volgen via Friese Poort. En nu maak ik alweer twee jaar deel uit van het team. Ik zit in de timmerploeg en maak de woningen metselklaar. Ik leer alles over het timmerberoep en heb echt een goede klik met de voorman. Als ik klaar ben met deze opleiding wil ik graag verder leren in het vak. Ik merk dat ik dingen snel oppak en het wordt mij ook goed uitgelegd, dus dat gaat gewoon heel erg goed. Ik heb het leer-werk-traject van VDM aangeraden aan een goede vriend en die staat nu elke dag naast mij op de bouwplaats. Mooi toch?”

Al anderhalve eeuw de betekenis van kwaliteit – APART KADER

De bouwmethode met prefab houtskelet is voor VDM Woningen een bewuste keuze: het is dé techniek voor duurzaam, vlot en solide bouwen. Daarbij levert VDM de kwaliteit die ze zelf zouden willen ontvangen. Woningen die zijn opgebouwd uit houtskeletbouw zijn sneller opgewarmd dan woningen van beton of steen. Daarnaast stoot hout geen CO2 uit, maar neemt juist CO2 op. Het resultaat is een goed geïsoleerde woning die voldoet aan de nieuwste energieneutrale eisen, gebouwd op de Eigen Wijze en door de mensen van VDM.  

Delen via

Vergelijkbare berichten