Ondernemend Friesland nieuws

Verbinding staat centraal bij duurzaamheidsevent Rabobank

Verbinding staat centraal bij duurzaamheidsevent Rabobank

Op woensdag 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, organiseerden Rabobank Heerenveen-Gorredijk en Rabobank De Stellingwerven gezamenlijk een duurzaamheidsevent voor agrariërs en MKB-ers. Meer dan 300 genodigden kwamen naar Dearsum. Daar was een tent geplaatst op het erf van oud-schaatser en melkveehouder Ids Postma. Aanleiding om het evenement te organiseren was het jaar van de coöperatie, een jaar waarin de bank een extra focus heeft gelegd op verbinding.

Bijvoorbeeld het verbinden van MKB-ers en agrariërs, maar ook van ondernemers die op het gebied van duurzaamheid door de wol geverfd zijn met ondernemers die zich daarop nog aan het oriënteren zijn. In Dearsum, het dorp dat in de jaren tachtig al koploper was op het gebied van duurzaamheid en zelfvoorzienendheid, nam een viertal sprekers de genodigden mee in de wereld van duurzaamheid. Eén van hen was demissionair staatssecretaris Joop Atsma die deze bijeenkomst verkoos boven een hele serie andere aanvragen op de dag van de duurzaamheid. Hij gaf aan zich beslist niet te kunnen vinden in het algemene beeld van landelijke politici dat landbouw en duurzaamheid niet samengaan: “Zeker in de veehouderij zijn er mogelijkheden om binnen kaders op een duurzame manier te groeien. De overheid moet daarvoor de randvoorwaarden scheppen, maar de bedrijven moeten zelf de trekker zijn. Daarbij moeten ondernemers voor ogen houden dat duurzaam ondernemen beslist geen synoniem hoeft te zijn voor duur ondernemen, integendeel. ”

 

Sectormanager Duurzaamheid & Innovatie van Rabobank Nederland Hans van den Boom benadrukte vervolgens dat duurzaamheid geen hype is, maar een must voor ondernemers. Kijken naar hoe bedrijven en organisaties uit andere branches met diverse aspecten van duurzaamheid omgaan kan daarbij leerzaam zijn en inspireren. Na de middagpauze werd de bezoekers de mogelijkheid geboden om stands te bezoeken en te netwerken. Daarna volgden twee praktijkverhalen. Veehouder Tjerk Hof uit Oldeberkoop vertelde over zijn zoektocht naar een goede de balans tussen dierenwelzijn, een goed rendement en duurzaam ondernemen. CEO Anne Jan Zwart nam de bezoekers mee in het verhaal van zijn bedrijf ECOstyle uit Appelscha. ECOstyle is een internationaal opererende familiebedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan: “Duurzaam ondernemen heeft niet alleen betrekking op de natuurlijke producten die we produceren, maar ook op bijvoorbeeld het verbeteren van de bedrijfsvoering, meer motivatie bij onze mensen en vooral ook plezier hebben in je bedrijf.”

 

Rabobankdirecteur Rients Schuddebeurs sloot het officiële gedeelte van het programma af met de constatering dat er tijdens het evenement de nodige verbindingen waren gelegd, tussen agrariërs en mkb-ers, maar ook tussen de diverse ondernemers en diverse adviseurs en toeleveranciers: “Dat is ook precies de rol die de Rabobank wil vervullen. Partijen bij elkaar brengen en hen motiveren om gezamenlijk belangrijke thema’s als duurzaamheid op te pakken. Een evenement als vandaag is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement