Ondernemend Friesland nieuws

Verder komen door kennis te delen

Reinier Bron van Jorritsma Bouw

Als de crisisjaren ons iets geleerd hebben, is dat innovatie onmisbaar is geworden voor vrijwel elke onderneming. En nergens voelen ze die wens tot vernieuwing beter dan in de bouw. Deze sector heeft het flink voor zijn kiezen gehad en is nog altijd bezig om kansen om te zetten in prachtige uitdagingen. Het levert een aantal zeer interessante nieuwe wegen op, waaronder een bijzondere samenwerking tussen het Friesland College en Jorritsma Bouw. Voor Nielsen-Massey Vanillas, het vers in Leeuwarden gevestigde Amerikaanse bedrijf, wordt door studenten in 2016 een fietsenberging gebouwd. En dat brengt flink wat met zich mee.

Nielsen-Massey
Het Atelier, een knooppunt van onderwijsopdrachten, trainees, werkervaringsplaatsen en stages, is een pilot gestart met studenten, om het bedrijfsleven en deze studenten aan elkaar te koppelen. Opdrachtgever Nielsen-Massey wilde zijn werknemers meer stimuleren om op de fiets naar het werk te komen, maar had hiervoor niet de juiste voorzieningen en vroeg om het bouwen van een fietsenberging. Hoe pak je dit aan? Waar begin je? Wat zijn belangrijke punten om in de gaten te houden? Om dit te begeleiden, is bouwbedrijf Jorritsma in de arm genomen. Commercieel manager Reinier Bron vindt het een geweldig project. “We werden door het Friesland College benaderd om als begeleiders te dienen en daar hoefden we geen twee keer over na te denken”, vertelt hij. “Feitelijk gaat het om een prijsvraag, waar twaalf leerlingen aan meedoen, bestaande uit zes teams. Elk team moet voor zichzelf een plan uitwerken, met als enige voorkennis de naam van hun opdrachtgever en dat het eindresultaat een fietsenberging moest worden.”

Van begin tot eind
De studenten doorlopen het gehele traject, wat begint bij onderzoek naar welke criteria van invloed kunnen zijn op het plan van aanpak, het ontwerpen, het kunnen onderbouwen van het ontwerp, bodemonderzoek, het vaststellen van de constructie, het maken van materiaalkeuze, het maken van een offerte, een planning en het presenteren. Het beste ontwerp wordt uitgevoerd. Met de begeleiding van Jorritsma is het een perfecte manier om studenten en het bedrijfsleven bij elkaar te laten komen. “De plannen werden aan ons voorgelegd, zodat wij vragen konden stellen en opmerkingen konden geven”, aldus Bron. “En in oktober mochten de zes teams hun plannen presenteren in De Kanselarij in Leeuwarden. Aan de hand van deze presentaties maakt Nielsen-Massey een keuze en mag de fietsenberging gebouwd worden. De vergunningsaanvraag is ook een belangrijk onderdeel en het is erg fijn dat de gemeente hier zijn rol in speelt.”

 

Jorritsma Bouw Friesland College

Ervaring
Jorritsma zag de samenwerking met de studenten als een unieke kans. “Wij werken hier heel graag aan mee”, vertelt Bron. “We komen namelijk alleen vooruit door te delen. De afstand tussen het onderwijs en de studenten is vaak heel groot, maar door deze samenwerking ontstaat er een interessante wisselwerking. Studenten leren veel van ons, maar door hun frisse kijk op zaken, kunnen wij op onze beurt weer veel van de studenten leren. Daarbij is het voor de studenten ook belangrijk voor hun toekomst. Bij vacatures is vaak ervaring nodig, maar pas afgestudeerden hebben dat vaak niet. Zo’n project verandert dat. Het staat mooi op de CV, wat gelijk de kracht van dit gebeuren is.”

Onbetaalbaar
“Dit soort projecten moeten veel vaker opgezet worden”, vervolgt Bron. “In de bouw hebben we te maken met een flinke vergrijzing en raken we op den duur veel ervaring kwijt. Naar verwachting kampen we over een aantal jaren al met een tekort aan medewerkers. Studenten zijn dan ook de toekomst en we komen vooruit door die veelbelovende toekomst met elkaar te delen.” De presentatie in De Kanselarij was ondertussen een groot succes, al gierden bij veel studenten de zenuwen door het lijf. Het presenteren van je plannen is immers geen sinecure; de opdrachtgever, maar ook de beoordelaars en begeleiders stonden er immers met de neus bovenop. En daarbij: het beste plan wint de aanbesteding. Er lag nogal wat druk op. Wie de aanbesteding wint en hoe de berging er uit komt te zien, wordt later bekendgemaakt. De studenten zullen eerst nog even in spanning moeten blijven, want de plannen moeten nauwkeurig doorgenomen worden. Maar wat het ook wordt, projecten als deze zijn onbetaalbaar in ervaring en leerwaarde. Navolging is slechts een kwestie van tijd.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement