Ondernemend Friesland nieuws

Er is zó ontzettend veel geld

Vermogensbeheerder Edwin Wierda

Vluchtelingenproblematiek, de afkoeling van de opkomende markten, goedkoop geld en goedkope olie. Met die ontwikkelingen in het vizier nam vermogensbeheerder Edwin Wierda het publiek in een bomvolle zaal van Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud mee over de continenten, daarbij inzoomend op de kansen en risico’s voor beleggers. Conclusies: Amerika; even voorzichtig afwachten, Europa; volop kansen, Azië; toch ook kansrijk. De zaal leerde verder dat er geen serieuze alternatieven zijn voor beleggen. “Er is overal zo ongelooflijk veel geld. Dat moet ergens naar toe. Nu al zijn er banken die jou geen rente meer geven, maar zelfs bewaarloon vragen. Kijk je naar alle lange termijn ontwikkelingen, dan zie je nog altijd dat de meeste bedrijven het over een lange periode op de beurs hartstikke goed doen.”

Kansen

Voor Wierda – veel mensen kennen hem van zijn optredens in het Tv-programma Business Class – liggen er op de aandelenmarkten nog volop kansen. Zoals in de bouw. “Die sector heeft het natuurlijk zwaar gehad, maar voor bedrijven als bijvoorbeeld BAM gloort er toch wel veel perspectief. Er moeten in Nederland nog tienduizenden huizen gebouwd worden en die vraag wordt met groeiende vluchtelingenstromen alleen maar dringender. Je ziet bovendien de kredietverlening in de markt toenemen. Dat is een stimulans voor de economie. En wanneer de overheid doorgaat met investeren in infrastructuur dan profiteren veel bedrijven daarvan.”

 

Lichtpunten

Wierda signaleerde dat opkomende markten het moeilijk hebben. Maar ook daar zag hij lichtpunten. “Brazilië gaat slecht, China is in de vertraging gekomen, maar is nog niet bezig aan en harde landing. Daar om heen liggen misschien wel de pareltjes. Veel Europese bedrijven openen nu al een Aziatisch hoofdkantoor in Vietnam.”

 

Bedreiging

Een bedreiging zag Wierda ook. “Er is een zekere grilligheid bij de grote spelers. En die hebben veel macht. Wanneer morgen drie grote banken in de VS de koppen bij elkaar steken en exact afspreken wat ze gaan kopen of verkopen, dan  kunnen ze de koersen precies zo krijgen als ze willen. Daar zou de politiek internationaal iets aan moeten doen.” 

 

De vermogensbeheerder adviseerde de meer actieve belegger om de komende tijd de ogen open te houden. “Dat maakt het voor veel bedrijven aantrekkelijk kan worden om overnames te doen. Bijvoorbeeld van bedrijven die relatief laaggeprijsd zijn.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement