Ondernemend Friesland nieuws

Vijf op een rij voor Open Fries

Vijf op een rij voor Open Fries

Ondernemers komen samen op golftoernooi van MediaCollectief en BurgGolf in Sint Nicolaasga

 

Met uiterste precisie wordt het balletje op de tee gelegd. De handen om de club gevouwen. Nog één keer diep ademhalen, een paar dribbelpasjes op de plaats.  Als een voetballer die klaar staat om de penalty te nemen. Dan zwaait de club naar achteren. Mis. Dat moest ook, het was een oefenslag. De volgende is wel raak. En hoe. Het balletje verdwijnt als een heel klein stipje aan de grote blauwe hemel. Om vervolgens als een volleerd piloot de daling in te zetten en neer te ploffen op de green. “Jaaaa mooie bal. Je moet hem onder druk zetten, dan wil het wel”, wordt gelachen. Een brede glimlach volgt, de club wordt tevreden in de tas gestoken.

Swing, club, grip en green. Golfen dus. Voor de vijfde keer werd vrijdag de Open Fries gehouden bij golfbaan BurgGolf in Sint Nicolaasga. Henk en Koen van den Berg van De Sloepenmarkt zijn debutanten op het toernooi. Maar vader en zoon vermaken zich opperbest deze eerste keer. “Het weer is ook fantastisch. Geen zuchtje wind, veel zon. Hebben we alleen geen excuses meer als we verkeerd slaan.” Zoon Koen heeft Friesland inmiddels verruild voor het westen van het land. Maar voor een partij golf met pa komt hij graag terug. “Hij heeft echt talent”, is vader Henk trots. “Ik kan alleen maar heel veel oefenen en dan kom ik nog niet in de buurt.”

De marshall van BurgGolf gebaart, even stilte aub. De pro staat klaar om af te slaan. “Gaat-ie natuurlijk een hele goede slaan, net nu wij moeten”, fluistert een golfer. “Ja, jammer”, is de conclusie als de bal keurig op de green is aanbeland. Talenten, goede golfers, minder goede golfers, alles loopt er tussen. Veel Fries, maar lang niet allemaal, weet initiatiefnemer Ard Alderts van MediaCollectief te vertellen. Ze noemen het niet voor niets Open Fries. Het jaarlijkse golftoernooi voor ondernemend Friesland is zeker geen Fries onderonsje. “We hebben ook deelnemers uit Rotterdam.”

Veel petjes en lichtblauwe Open Fries polo’s op de baan. Sommige doen verwoede pogingen een balletje in de struiken terug te vinden, een ander harkt de bunker aan. Hier en daar een klassieke ruitbroek, maar ook een optimist in korte broek speelt mee.  Niemand kan vandaag tippen aan de uitrusting van marshall Bert Jacobs. Met zijn broek in Schotse blauw-rode ruit, een pet in ander ruitdesign en donkerbruine schoenen met kwastjes is hij een prachtig plaatje. Golfen zoals golfen bedoeld is. De puntjes van de snor keurig in de krul.   

Met uiterste precisie legt Jacobs de deelnemers de regels uit. Met zijn zeventig jaar geniet hij zelf ook nog regelmatig van een rondje golf. “Het Open Fries is een toernooi met een speciaal karakter, omdat het veelal bedrijven uit Friesland zijn, die op deze manier netwerken”, ziet Jacobs.  Dat doen Dick van der Rol en Geert Pot van Sake Zittema ook. Maar eerst golfen, want de nummers twee van vorig jaar hebben een naam waar te maken. “We blijven liever een beetje de underdog”, zegt Pot.  “Ach, het heeft een heleboel met de factor geluk te maken. Dat hadden we vorig jaar. Toen hebben we  op niet één baan allebei slecht gepresteerd”, vult collega Van der Rol aan.

 

Het is alweer vijf jaar geleden dat Alderts (42) op het idee kwam om een eigen golftoernooi te beginnen. Hij was net gestopt met marathonschaatsen. Voor zijn bedrijf MediaCollectief, dat hij samen met Ying Mellema runt, wilde hij iets gaan doen op het gebied van netwerken. Maar een beurs? Nee, dat dus niet. “Ik wilde netwerken combineren met iets sportiefs, dat vind ik mooi. Dat je ook bezig bent.”

Als beginnend golfer kwam Alderts al geregeld bij BurgGolf in Sint Nicolaasga. De link was snel gelegd. Maar de Fries wilde het wel meteen groots aanpakken. Dus geen toernooitje voor een man of twintig. “Omdat wij ook het b-t-b magazine Ondernemend Friesland hadden, hebben we dat zo gecombineerd en onder de aandacht gebracht. We doen het ook samen met BurgGolf, zij hebben alles hier altijd perfect voor elkaar. Je kunt hier zo mooi zitten. Het is gewoon heel goed verzorgd.” 

De eerste editie van het Open Fries leverde één sponsor, Friesland Lease, en zeventig deelnemers op. Het jaar daarna werd dat aantal al verdubbeld naar 144 deelnemers. Vijf bedrijven koppelden zich toen als sponsor aan het toernooi. “Vorig jaar hadden we een uitschieter van 180 mensen”, zegt Alderts. Vrijdag mocht hij er ’s ochtends 136 begroeten. “Waarom het er dit jaar minder zijn, is moeilijk te verklaren, maar we hadden nog wat afzeggers op het laatste moment, dat is altijd jammer.” Verder kon Alderts alleen maar tevreden zijn over de editie van 2011. Stralend weer en veel blije gezichten. “Dat weer heb je niet in de hand, maar we hebben altijd nog mooi weer gehad. Nu ook, dat is prachtig. Ze hebben het wel eens over dat God een Sint Nykster is, omdat het bijna altijd mooi weer is tijdens het dorpsfeest. Maar ik ga bijna geloven dat-ie bestaat, de derde vrijdag in april is nog altijd mooi weer geweest, hier in St. Nyk” 

Tevreden over zijn eigen optreden? Ja, de initiatiefnemer van dit toernooi golfde gewoon mee, samen met Yep Kramer vormde hij een team. “Ik was wat te wisselvallig, maar mijn teamgenoot golfde formidabel!”

 

NDC was de grote winnaar van de dag. Op de foto alle winnaar met op de voorgrond met wisselbeker S. Huisman en T. Bosma (NDC Media)

 

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement