Ondernemend Friesland nieuws

Vrouwelijke starters hoger opgeleid, mannen vragen hoger uurtarief

Vrouwen starten een eigen bedrijf op jongere leeftijd dan mannen en zijn gemiddeld hoger opgeleid. Mannen starten een bedrijf rond hun veertigste (42) en vrouwen gemiddeld eind dertig (37). Mannen vragen een gemiddeld hoger uurtarief dan vrouwen en starten minder vaak parttime. Dit blijkt uit het starters,- en tarievenonderzoek van Publimix.

De redactie van de ZZP Gids en het Handboek Parttime ondernemen en de Prijzen & Tarievengids (uitgeverij Publimix) houdt al een aantal jaar een continu onderzoek naar startmotieven en uurtarieven van startende ondernemers. Het beeld van de gemiddelde starter is elk jaar anders. Tot 2008 startten veel mensen vanwege de goede marktperspectieven. In 2009 en 2010, na de kredietcrisis, starten mensen omdat ze geen baan kunnen vinden of omdat ze zich realiseren dat een baan in loondienst ook niet veel zekerheid meer biedt.

 

 Vrijheid belangrijkste motief

In de enquête wordt gevraagd naar opleiding, leeftijd, ervaring, branche, omzet en startmotieven. Vrijheid van eigen handelen is al jaren het belangrijkste startmotief. Daarnaast zijn ‘flexibiliteit om eigen tijd in te delen, uitdaging, gat in de markt, zelfontplooiing en het waarmaken van een droom’ motieven om te starten. Starten vanwege ontslag of werkloosheid is dit jaar ook een belangrijke reden om als zelfstandige te beginnen.

 

Opleidingsniveau

Bijna de helft van de vrouwelijke starters uit het onderzoek is universitait geschoold, de andere helft heeft een HBO opleiding. Bij de mannen heeft 13% een universitaire opleiding en 58% heeft een Hogere beroepsopleiding, daarnaast start 29% van de mannen met een Middelbare of lagere opleiding.

 

Ervaring & Tarief

Van de vrouwen heeft 11% geen ervaring in de branche waarin ze hun bedrijf starten en 89% heeft wel ervaring opgedaan. Bij de mannen is dat 16% en 84% Gemiddeld hebben zowel de mannen als de vrouwen drie jaar ervaring opgedaan in loondienst. De vrouwen vragen een gemiddeld uurtarief van 60 euro terwijl de mannen op 66,50 euro zitten. Bij de mannen begint 21% als parttime ondernemer, bij de vrouwen is dat 34%. Dit kan ook een verklaring zijn voor het lagere gemiddelde uurtarief dat vrouwen berekenen ondanks hun hogere opleiding, wie parttime werkt kan soms voor een lager uurtarief aan de slag gaan. Ook de lagere leeftijd waarop vrouwen starten kan een rol spelen bij de hoogte van het uurtarief.  

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement