Ondernemend Friesland nieuws

Website voor de Vrienden van De Centrale As

Website voor de Vrienden van De Centrale As

Dokkum. Een aantal ondernemersverenigingen in Noordoost Fryslân hebben een website gelanceerd met positieve berichtgeving over De Centrale As. De nieuwe website heeft de treffende naam Vrienden van De Centrale As. Voorstanders van de nieuwe weg van Dokkum naar de Wâldwei kunnen zich op deze site laten informeren, maar zich ook aanmelden als vriend van De Centrale As.

Zaterdag hebben mede-initiatiefnemer Pieter Willem Meinema en CDA voorman Sjoerd Galema het logo van de website in Dokkum onthult.  We zijn blij met zoveel politieke steun, zo vertelt woordvoerder Pieter Willem Meinema. Het is een spontaan initiatief van een aantal ondernemersvereniging in onze regio. Wij hebben dit initiatief genomen omdat naar onze mening de provinciale media in hun berichtgeving te weinig aandacht heeft voor de argumenten vóór De Centrale As. Het is daarom de hoogste tijd dat de voorstanders van De Centrale As zelf hun geluid laat horen. Wij gaan dat doen via de website www.vriendenvandecentraleas.nl.

“De Centrale As is voor ons veel meer dan een weg. De Centrale As is bepalend voor de toekomst van de bewoners en ondernemers in Noordoost Fryslân. Deze nieuwe dubbelbaanse ontsluitingsweg zorgt er voor dat onze regio eindelijk een goede verbinding krijgt op het landelijk wegennet. Er wordt met De Centrale As grote verkeerstromen uit de dorpen weggehaald, die daar niet thuis horen. Hierdoor verbetert de leefbaarheid in de dorpen en de verkeersveiligheid. Het is naar onze mening niet acceptabel dat de kans op een ongeval met letsel in Noordoost Fryslân twee keer zo hoog is dan op ander plekken in Fryslân.”

“En dan de bereikbaarheid. De ondernemers en bewoners rijden van op dit moment van Dokkum naar de Wâldwei met een gemiddelde snelheid tussen de 40 en 50 km per uur. Dat betekent dat over een lengte van 23 km met  ‘bebouwde komsnelheid‘ wordt gereden. Volstrekt onacceptabel”, aldus Pieter Willem Meinema. “ Door de dubbelbaanse uitvoering stijgt de gemiddelde snelheid naar 100 km per uur. De weg wordt daardoor zo aantrekkelijk, dat het sluipverkeer van de kleine wegen en het buitengebied wordt weggehaald. Door de betere bereikbaarheid van de regio zullen ondernemers zich in Noordoost Fryslân blijven vestigen. Naar onze mening kunnen we het maar één keer goed doen, en dat is nu.”

Wanneer als gevolg van de juridische procedures De Centrale As niet wordt aangelegd, dan zal de kans groter worden dat steeds meer ondernemers en bewoners de regio zullen verlaten. Het psychologische effect van zo’n beslissing zal groot zijn. En dan te bedenken dat de projectvoorbereiding en de politieke besluitvorming van De Centrale 15 jaar heeft geduurd. Dat zal niet zonder consequenties zijn voor de leefbaarheid in de dorpen en de vitaliteit van onze regio.

Maar zover willen de ondernemers het niet laten komen. Vandaar hun initiatieven vóór De Centrale As. In december starten ze al een initiatief om een zienswijze in te dienen tegen het beroep van It Fryske Gea e.a. op het bestemmingsplan van De Centrale As bij de Raad van State. Dat werd een groot succes. Het ondernemersinitiatief veranderde al snel in een breed maatschappelijk initiatief vóór De Centrale As. Uiteindelijk is door 76 maatschappelijke organisaties een zienswijze bij de Raad van State ingediend. Door dit initiatief zit het maatschappelijk veld als belanghebbende bij de bodemprocedure van De Centrale As aan tafel bij de Raad van State en zal ook zelf voor haar belangen opkomen.

Sinds deze week laten de voorstanders van De Centrale As hun geluid horen via de website 'Vrienden van De Centrale As'. Via deze site informeren de initiatiefnemers de bewoners en ondernemers op een positieve wijze over de ontwikkelingen rondom De Centrale As. Inwoners en ondernemers die vinden dat in Noordoost Fryslân een rooskleurige toekomst verdient, kunnen hun steun blijken en zich als vriend aanmelden op de website van de Vrienden van De Centrale As.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement