Ondernemend Friesland nieuws

Wind Groep weer een stap verder met Drachtstervaartproject

Wind Groep weer een stap verder met Drachtstervaartproject

De aanleg van de Drachtstervaart tot in het centrum gaat door. Nog dit najaar gaat de eerste schop de grond in. Over drie jaar moet de veelbesproken vaarroute - tot aan het carillon - zijn uitgegraven. De gemeenteraad van Smallingerland stelde in juli de ontbrekende miljoenen euro’s beschikbaar, zo vertelt Harmen Wind. Hij is algemeen directeur van de Wind Groep, trekker van het majeure Drachtstervaartproject. “Het is fantastisch dat nu ook dit deel van het project doorgaat”, vertelt hij aan OF.

De aanleg van de vaart is slechts één onderdeel van het Drachtstervaartproject. Om de waterverbinding naar het centrum te creëren, moet het Moleneind - nu nog een brede weg met middenberm - wel helemaal op de schop. De economische crisis, gevolgd door de kredietcrisis bracht veel onzekerheid over het moment waarop dit planonderdeel uitgevoerd zou kunnen worden.

 

Enorme impuls

De gemeente Smallingerland stelt de komende jaren negen miljoen euro beschikbaar. “Met alle economische onzekerheid die er nu speelt, is het fantastisch dat we tot zo’n regeling zijn gekomen. Het aanleggen van de vaart tot in het centrum betekenteen enorme impuls voor Drachten”, benadrukt Wind. “Denk aan al het werk voor lokale bedrijven, het nieuwe rioleringsstelsel en niet te vergeten: Drachten krijgt de vaart die ze altijd al wilde hebben en dat parallel aan de ontwikkelingen in het centrum. De vaart is een cruciaal onderdeel van het hele drachtstervaartproject. Omdat deze vaart de drager wordt van veel toekomstige ontwikkelingen. Denk daarbij aan bedrijvigheid aan het water, maar ook aan terrassen langs dat water en watersporters die straks met hun boot tot bijna in het centrum kunnen komen.”

 

Al veel werk verricht

Het Drachtstervaartproject is veel meer dan het uitgraven van een kilometer vaart. Het behelst onder andere ook de bouw van negenhonderd woningen, de herpositionering van Drachtster Boys, sanering van de vuilstort, verplaatsing van de woonschepenhaven, diverse bedrijven als een kassencomplex en het Fries Paarden Stamboek en bijvoorbeeld het hertenkamp. Dit vergt grote expertise van de betrokkenen. Ter illustratie: er zijn maar liefst 250 vergunningsprocedures doorlopen. En al die werkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd. Omdat er vooral over het uitstel van de vaart werd gesproken en geschreven, dacht iedereen dat het hele project stil stond. Een misvatting, benadrukt Wind. Want naast de al gememoreerde werkzaamheden zijn er van de negenhonderd woningen die er moeten komen inmiddels 375 gerealiseerd. En de bewoners daarvan zijn blij dat de vaart er komt. “Ik zag op Twitter al een opmerking van iemand voorbij komen die schreef: ‘Nu kunnen we eindelijk met onze boot boodschappen in het centrum doen’.”

 

Levenswerk

Het Drachtstervaartproject is inmiddels al weer achttien jaar geleden ontsproten aan het brein van Hendrik Wind, de vader van Harmen. “Je zou kunnen zeggen dat het een soort levenswerk is. We zijn nu achttien jaar verder en op bepaalde onderdelen nog niet eens op de helft. Maar als de vaart er over drie jaar ligt, hebben we weer een paar goede stappen voorwaarts gezet.” Inmiddels heeft vastgoedontwikkelaar AM het deel van de woningbouw overgenomen.

Harmen Wind is letterlijk opgegroeid met het Drachtstervaartproject. De eerste plannen en schetsen werden thuis aan de keukentafel besproken. “Niets ontging ons”, bekent Harmen. Hij zit overigens pas sinds 1 januari 2009 bij het familiebedrijf waar naast zijn ouders ook broer Roelof Wind werkzaam is. Vanaf dat moment werd hij verantwoordelijk voor het Drachtstervaartproject. Het was de start van vele mooie uitdagingen in ons bijzondere familiebedrijf.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement