Ondernemend Friesland nieuws

Zeilen met Daam op de snelle en comfortabele Wetterjuffer

Zeilen met Daam

De wind in de zeilen.

Met zijn 'Wetterjuffer' schiet Daam van der Leij dagelijks vanuit Makkum over de Waddenzee, het IJsselmeer of het Markermeer. Wie mee wil op zijn supersnelle trimaran is van harte welkom. De boot is van alle gemakken voorzien, zodat het arrangement 'Zeilen met Daam' nooit Spartaans wordt. OF stapte aan boord en zeilde comfotabel met 20 knopen (38km/u) over het IJsselmeer.

Stoeien met de elementen

Daam (70) glimlacht bij het ombinden van de zwemvesten. "We gaan stoeien met de elementen. Alsof je een wild paard moet temmen. Heerlijk." De Dragonfly 32 is zeker geen boot om rustig te dobberen. De snelheid van de bijna tien meter trimaran kan oplopen tot 40 kilometer per uur. "Volgens de Deense fabrikant is de 'Wetterjuffer' zijn snelste boot ooit."

 

 

Passie

Daam was 35 jaar melkveehouder op een boerderij tussen Marsum en Menaldum en ging op zijn 58e met pensioen. Sinds zijn jeugd is hij op het water te vinden, vertelt de tegenwoordig in Dronryp wonende Daam als de trossen losgaan. Via het zeilarrangement wil ik nu mijn passie graag delen." Varend tussen de boeien in de jachthaven van Makkum, de vaste aanlegplek, trekt de 'Wetterjuffer' veel bekijks. Mensen langs de kant, windsurfers, vissers en zeilers steken hun hand omhoog. Daam haalt acrobatische toeren uit. Hij beweegt van de linkerdrijver van de trimaran naar de rechter en sjort stevig aan kabels. Het grootzeil klapt in de wind. Al gauw is de trimaran op snelheid en een vaantje aan top komt strak te staan. "Van het magazine Zeilen", vertelt Daam trots. "Mijn 'Wetterjuffer' kreeg bij een recente test de maximale score voor zeilcomfort." De boot is niet alleen voor gasten ontspannend, ook voor de schipper. Met dank aan de elektronica. Er zijn allerhande metertjes te vinden. Ze wijzen onder meer op de snelheid, de windkracht en de waterdiepte. Daam heeft ook altijd zijn tablet met GPS bij de hand. "Door de snufjes is het zeilen makkelijker dan voorheen. Er is ook een stuurautomaat. Een kind kan de was doen." Daam illustreert zijn woorden door de 'Wetterjuffer' zonder moeite 20 knopen (38 kilometer per uur) aan te laten tikken.

 

Uitgebreid artikel over Zeilen met Daam

Unieke combinatie

Tussen half april en half oktober zijn verschillende dagtochten mogelijk. Bijvoorbeeld naar Enkhuizen, Stavoren of Medemblik of de Waddeneilanden. Het weer bepaalt mede de bestemming. "Ik vaar niet uit boven windkracht zes. Wil je op een zekere dag varen, dan is de kracht en richting van de wind bepalend of de gewenste bestemming haalbaar is." Individueel of in een groep van maximaal zes, iedereen is welkom aan boord. 'Zeilen met Daam'  is ook zeer geschikt als relatie-, bestuurs of personeelsuitje. Zeilervaring is niet vereist. "Het belangrijkste is dat mijn orders worden opgevolgd, zeker op spannende momenten. Bijvoorbeeld in een man-over-boord-situatie; de 'Wetterjuff er' is moeilijker te keren dan een motorboot. Dit is gelukkig nog niet voorgekomen." Weer aangelegd in de jachthaven vertelt Daam in de luxe kajuit dat 'Zeilen met Daam' een nieuw concept is. "Ik ben de enige in Nederland die commerciële tochten met dit type boot aanbiedt. Er zijn soortgelijke zeilschepen die sneller kunnen, maar met minder comfort. De 'Wetterjuff er' blijft rechtop. Een unieke combinatie van zeilen, snelheid en comfort dus."

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement