Ondernemend Friesland nieuws

Zeilscholen nemen voortouw in reddingsactie

Zeilschool de Morra Catamaran zeilen

‘Deze kinderen krijgen een fantastische zeilweek’. 

Door het faillissement van Zeilscholen.nl dreigden 1.850 kinderen hun zeilvakantie deze zomer mis te lopen. Vijf zeilscholen, -De Morra, De Veenhoop, Pean, Neptunis en De Bird- sloegen de handen ineen en smeedden een reddingsplan waarvoor ze steun vonden bij de Provincie en andere zeilscholen. Alle gedupeerden wordt de kans geboden opnieuw een zeilvakantie te boeken en krijgen in dat geval het eerder aanbetaalde geld terug. Woordvoerder en initiatiefnemer Remco van Hettema, eigenaar van Zeilschool De Morra uit Hemelum: “De kinderen kunnen zo alsnog een fantastische zeilweek in Friesland beleven, we hopen hiermee de imagoschade zo goed mogelijk te herstellen.”

Zeilscholen.nl bood sinds 2 jaar via onder meer 7 zeilscholen in Friesland zeillessen of zeilvakanties aan, en trok daarbij de aandacht met stuntaanbiedingen. Door achterstallige betalingen verzandde het bedrijf echter in een financieel moeras, er is inmiddels sprake van ongeveer 180 schuldeisers. Toen al staken de zeilschooleigenaren de koppen al bij elkaar. Remco van Hettema: “We voelden nattigheid: dit kon niet goed gaan. We maakten ons zorgen over de negatieve gevolgen die dit voor ons als branche en daarmee voor heel Friesland kon hebben.”

 

Een mooi plan

Toen medio juni het faillissement uitgesproken werd, besloten de zeilschooleigenaren tot actie over te gaan. Remco van Hettema: “We bedachten het inmiddels bekende reddingsplan: gedupeerden kunnen bij een van onze zeilscholen opnieuw een zeilvakantie boeken en krijgen in dat geval het eerder aanbetaalde geld terug.”Een mooi, maar duur plan. Van Hettema: “Als zeilscholen leveren we een financiële bijdrage, maar om de totale kosten te dekken zochten we steun bij de Provincie. Die omarmde het plan.” Er volgde een week van zeer intensieve gesprekken, waarbij ook Loek Hogenhout, directeur Marketing van Friesland, aanschoof. Met positief resultaat: “Behalve De Provincie zullen ook een aantal gemeenten een financiële bijdrage leveren. Een onafhankelijke partij zal de nieuwe boekingen gaan verwerken, zodat geen van de partijen bevoordeeld wordt boven de ander.”

 

Remco van Hettema Zeilschool de Morra Zeilschool de Morra Optimist zeilen

 

Kraamkamer

De lijst met deelnemende zeilscholen is inmiddels gegroeid tot veertien. Van Hettema: “En dat aantal kan nog verder groeien. Daar zijn we blij mee: hoe breder het gedragen wordt, hoe mooier het is. ”Want, benadrukt Van Hettema, er staat heel wat op het spel: “Deze affaire is niet goed voor het imago van Friesland en die van de zeilscholen in het bijzonder. Met deze actie willen we dit vlottrekken. De kinderen beleven alsnog een geweldige zeilvakantie in Friesland. Dat is fijn voor de kinderen, maar ook een investering in de toekomst. Want de zeilscholen zijn de kraamkamer van de Friese watersport: kinderen die hier een geweldige week hebben, komen later terug. Niet alleen voor een volgende zeilvakantie, maar later ook als volwassene.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement