Ondernemend Friesland nieuws

NOM en EBG financieren baanbrekende detectiemethode

De aanwezigheid van bacteriën vormt in ziekenhuisomgevingen een extra groot risico. Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand, waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties. Ziekenhuizen nemen daarom tal van preventieve maatregelen, zoals protocollen voor hygiënisch werken, om de kans op besmetting terug te dringen. Toch krijgen in Nederland jaarlijks gemiddeld zo’n 100.000 patiënten een ziekenhuisinfectie. Deels veroorzaakt doordat bijvoorbeeld operatiekamers of IC-afdelingen onvoldoende gereinigd zijn. Een groot probleem dat, naast ongemak en leed bij de patiënt, miljarden euro’s per jaar kost. Vanuit die achtergrond besloot klinisch chemicus Jurjen Gazendam zo’n vier geleden Detact Diagnostics op te richten. De focus van het bedrijf, dat sinds kort is gevestigd in Delfzijl, ligt op het ontwikkelen van methodes om de aanwezigheid van bacteriën onmiddellijk te detecteren op plekken waar ze ongewenst zijn. 

Succesvolle test

‘De huidige technieken doen er soms wel twee dagen over om precies te achterhalen welke bacteriën er in een bepaalde omgeving aanwezig zijn’, vertelt Gazendam. ‘Dat betekent dat je heel erg achteraf bezig bent. Met het oog op de patiëntveiligheid is dat, op z’n zachtst gezegd, natuurlijk verre van ideaal. Detact Diagnostics gaat daar verandering in brengen. We hebben een techniek ontwikkeld, waarop vanzelfsprekend een wereldwijd patent berust, waarmee bacteriële activiteit razendsnel kan worden gedetecteerd.’ Inderdaad, een baanbrekende methode. Dat bleek wel toen Gazendam een proof of concept liet testen in een onafhankelijk laboratorium op de TU in Eindhoven. Zelfs tot zijn eigen verrassing werd al na 30 seconden bacteriële activiteit aangetoond.

 

Strategische partner

Jarenlang werkte Gazendam, samen met een team van medewerkers, aan het ontwikkelen van de techniek. Inmiddels is de tijd rijp om de markt te bestormen. Naast de inbreng van eigen middelen werd voor de financiering hiervan contact gezocht met de NOM. ‘Na een zorgvuldig onderzoek kwam ik er al snel achter dat Detact Diagnostics een werkende oplossing biedt voor een wereldwijd probleem’, benadrukt Ruud van Dijk, Investment Manager van de NOM. ‘Wat bovendien aanspreekt is dat de organisatie bewust kiest voor samenwerking met een gerenommeerde strategische partner om de techniek versneld internationaal uit te rollen.’ 

 

Economic Board Groningen

De NOM gaf te kennen om bij de financiering op te willen trekken met de Economic Board Groningen (EBG), eind vorig jaar in het leven geroepen om de economie in het aardbevingsgebied een impuls te geven. ‘We zijn hard bezig om onze eigen fondsen op te richten’, zegt EBG-directeur Marco Smit. ‘Naar verwachting zijn die eind april 2016 open voor bedrijven. In de tussentijd willen we veelbelovende bedrijven uit het aardbevingsgebied, zoals Detact Diagnostics, wel de mogelijkheid bieden om gefinancierd te worden. Voor sommige financieringen werken we daarbij samen met de NOM.’ In overleg met de EBG besloot de NOM om Detact Diagnostics in aanmerking te laten komen voor de zogeheten “verdubbelaar”. Dat betekent dat de aan de NOM gevraagde financiering met eenzelfde bedrag en onder vergelijkbaar voorwaarden worden gematched vanuit de EBG. De beoordeling van de financiering en het toekomstige beheer is door de EBG uitbesteed aan de NOM.

 

Internationale interesse

Gazendam is uiterst gelukkig met de door de NOM en het EBG verstrekte middelen. Niet minder blij is hij met de internationale interesse die er nu al voor de techniek bestaat. ‘Vanaf januari komend jaar zullen wij bij bedrijven in Engeland en de Verenigde Staten presentaties geven over de methode,’ verduidelijkt hij. ‘Je kunt dus gerust spreken van een voortvarende start. Bovendien is het snel kunnen detecteren van bacteriën niet alleen interessant voor de medische sector. Ook in bijvoorbeeld de voedselindustrie is het van groot belang. Ik ben er dan ook van overtuigd dat onze detectiemethode wereldwijd een grote vlucht gaat nemen. ‘

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement