Ondernemend Friesland nieuws

Noord-Nederland als innovatieve proeftuin

Noord-Nederland als innovatieve proeftuin

Noord-Nederland levert een bijdrage aan het verduurzamen en versnellen van de Nederlandse economie door als proeftuin voor innovatieve ontwikkelingen te fungeren. Noord-Nederland wil deze prominente positie vertaald zien in een reservering in de begroting. Drenthe, Fryslân en Groningen hebben de BV Nederland op het terrein van verkeer en vervoer, cultuur en de samenwerking tussen industrie, ICT, creatieve industrie en kennis van big data (vierde industriële revolutie) veel te bieden. De noordelijke regio leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor het testen van duurzame vervoersmiddelen en zelfrijdende auto’s en bussen. Essentieel is dat er verder geen werkgelegenheidsverlies meer optreedt in het Noorden. Noord-Nederland staat open voor nieuwe vestiging van nieuwe Rijksdiensten.

Aandacht
Dit aanbod van Noord-Nederland aan het Kabinet draagt bij aan een beter Nederland in Balans. Naast groei wordt Noord-Nederland ook geconfronteerd met krimp. De transitie en potentiële kracht van deze regio’s vraagt blijvend aandacht van het Rijk; de leefbaarheid van de mensen in Noord-Nederland vraagt een goede bereikbaarheid en een kwalitatief goed niveau van wonen, zorg en onderwijs. Geld voor een noordelijk innovatief scholingsfonds is nodig om meer samenwerking tussen industrie, ICT en creatieve industrie te stimuleren, waarin innovatieve intersectorale ontwikkelingen en de aanpak van (jeugd)werkloosheid de boventoon voeren.

 

Culturele festivals
Om als regio aantrekkelijk te blijven voor ondernemers en werknemers, is ook behoud van een aantal culturele festivals in het Noorden noodzakelijk. Extra geld in de begroting 2017 voor cultuur moet daarom geoormerkt worden voor regio’s buiten de Randstad. Nu slaat maar een kwart van het cultuurbudget buiten de Randstad neer, goed beoordeelde aanvragen uit andere regio’s krijgen nul op rekest. De noordelijke provincies en steden willen met het ambitieus cultureel samenwerkingsplan ‘We the North’ aan de slag. Dankzij een succesvolle lobby is er alsnog subsidie beschikbaar voor Noorderslag, het Jonge Harten Festival, Into the Great Wide Open, Welcome to the Village en extra geld voor talentontwikkeling in de regio.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement