Ondernemend Friesland nieuws

Hoe kunnen we organisaties opnieuw uitvinden?

ideeën expeditie noord 21 januari Leeuwarden

Vrijwel elke sector staat onder druk. Technische ontwikkelingen en veranderingen in de economie en maatschappij gaan steeds sneller. Maar organisaties hebben grote moeite hier goed op in te spelen. Zowel onder klanten als medewerkers heerst veel onvrede. Tegelijk is een nieuw organisatiemodel in opkomst, deels geïnspireerd op de ideeën van Ricardo Semler. Organisaties als Buurtzorg, Finext en Voys zijn innovatief, kennen geen management en veel vrijheid voor medewerkers. De grote vraag voor veel organisaties is: hoe doe je dat? Op 21 januari 2016 wordt daarom in Leeuwarden de eerste noordelijke IdeeënExpeditie georganiseerd om organisaties te stimuleren zichzelf opnieuw uit te vinden.

Meer vrijheid, minder managers

Eén van de bedrijven die meewerkt aan deze dag is Rooth Multiservice uit Sneek. Sinds zijn aantreden vier jaar geleden is directeur Sibold Jellema flinke veranderingen aan het doorvoeren. Meer transparantie, meer zelfstandigheid van de medewerkers en ruimte voor eigen initiatief. Anderen gaan nog verder: bij Qbikz en Buurtzorg werken geen managers en organiseren medewerkers hun werk zelf. 

 

Oude structuren beginnen te knellen

Net als Rooth en Qbikz voelen veel organisaties de behoefte of noodzaak om zichzelf opnieuw uit te vinden. Omdat hun werk ingrijpend veranderd of vraagt om meer flexibiliteit en wendbaarheid. Maar ook omdat een nieuwe generatie werknemers en bazen aantreedt die zich afvraagt of het niet anders kan. De vorm die we kennen lijkt steeds meer te knellen. Medewerkers voelen zich vaak onvoldoende uitgedaagd of betrokken bij de doelen van de organisatie. En ook onder een deel van de managers en directeuren heerst een gevoel van onbehagen. Toch lijken veel pogingen om te veranderen, nog doelmatiger en efficiënter te werken, geen echt antwoord op deze uitdagingen te bieden.

 

Nieuwe organisatiemodellen

Overal in het land en in alle sectoren zijn organisaties aan het experimenteren met nieuwe vormen van organiseren. Van ICT tot logistiek, van maakindustrie tot onderwijs en zorg. Vaak tegen de stroom in groeien zij hard en hebben weinig moeite om goede medewerkers aan zich te binden. Dit model met weinig management en veel zelfsturing is niet alleen voorbehouden aan innovatieve start-ups of hoogopgeleide werknemers.

 

Hoe doe je dat?

De grote vraag is: Hoe doe je dat? En vooral: hoe doe je dat in een ‘traditioneel’ georganiseerd bedrijf? Is het mogelijk om die transitie te maken? En kan dat wel in mijn branche of bedrijf? Daarom wordt op 21 januari in Leeuwarden IdeeënExpeditie Noord georganiseerd. Deze dag draait om de vraag hoe we organisaties opnieuw kunnen uitvinden en hoe je dat in de praktijk brengt. 

 

Ontmanagen voor managers

Thom Verheggen, schrijver van ‘Ontmanagen voor managers’, vertelt over zijn ontdekkingstocht van manager naar ontmanager. Fokke Wijnstra, oprichter van o.a. financieel adviesbureau Finext, gaat in op de rol van leiderschap bij organisatievernieuwing. Daarnaast kan worden geleerd van de ervaringen van onder andere Qbikz, Rooth Multiservice, Buurtzorg en Bas Kooy Transport. Bedrijven en mensen die het ‘anders’ doen en ook weten waar je tegenaan loopt. Hoe geef je vrijheid aan je medewerkers? Hoe is het om te werken in een zelfsturend team? Moet iedereen meepraten? Hoe geef je ruimte zonder in chaos te verzanden? Waar begin je met vernieuwen en hoe ga je om met weerstand? 

 

Wilt u meer weten over het initiatief? Kijk op IdeeënExpeditie.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement