Ondernemend Friesland nieuws

Oan ’e Dyk zoekt hulp voor behoud wadlopen voor Noordoost-Fryslân

Wadexcursie Oan e Dyk

Negen jaar lang organiseert stichting Oan ’e Dyk wadlooptochten, waddenexcursies en rondritten met paard en wagen vanuit een historisch kerklokaal aan de zeedijk in Paesens. De kerk wil het pand nu verkopen en de Stichting Oan ’e Dyk is op zoek naar financiële middelen. De provincie en gemeente dragen een gedeelte bij, maar daarnaast zoekt de stichting inkomsten door middel van een voorverkoop-crowdfundingcampagne, waarvoor allerlei nieuwe activiteiten zijn bedacht.

Oan ’e Dyk
In 2007 kwam Harm Jan Wilbrink naar het Friese Paesens-Moddergat om daar zijn grote passie voor de Waddenzee, de natuur en het wadlopen gestalte te geven. De nu 44-jarige ex-Zwollenaar ontwikkelde Oan e Dyk tot wat het nu is: een organisatie die jaarlijks duizenden toeristen en andere gasten de schoonheid van het Wad en van Paesens-Moddergat laat zien en beleven door middel van wadlooptochten, waddenexcursies en rondleidingen door het oude vissersdorp met paard en wagen. Naast Harm Jan is een team van vrijwilligers ontstaan, waaronder gids Patricia Tenthof, een kliminstructeur die de bergen afwisselt met het vlakke wad. In 2010 bekroonde de toenmalige wethoudster Tytsy Willemsma Oan e Dyk met het Waddengoud keurmerk voor de ontwikkelde culinaire wadlooptochten,  gebruikmakend van producten uit de eigen regio.

 

Crowdfunding

In 2014 besloot de kerk het kerklokaal te verkopen. “Wij zijn blij dat we eerst gegadigde zijn om het te kopen. Maar als stichting zonder winstoogmerk kunnen we dat nooit zomaar betalen. De gemeente en de provincie hebben voor een deel bijgesprongen met als voorwaarde dat we het pand op zouden knappen. Dat hebben we afgelopen jaar gedaan. Nu zoeken we voor een bedrag van € 7.500,- de hulp van het publiek. Via een crowdfundingsactie hebben we diverse tochten in de voorverkoop gezet. Met dit bedrag zetten we een belangrijke stap voor het behoud van het wadlopen in Moddergat”, aldus Harm Jan Wilbrink.

 

Paesens-Moddergat
“Paesens-Moddergat is voor liefhebbers van natuur en geschiedenis een van de bijzonderste plaatsen van Nederland. Vrijwel nergens kun je zo ver om je heen kijken zonder grootschalige bebouwing te zien en ook bijna nergens anders is het zo donker ‘s nachts. Daarnaast zijn eigenlijk nergens anders zoveel sporen van de Middeleeuwen en de Oudheid te vinden dan hier. En het feit dat een vissersdorpje aan zee ligt, dat is ook zo zeldzaam, terwijl er vroeger vele tientallen van zijn geweest. We willen dit delen met het publiek, het beleefbaar maken, zodat er meer waardering voor ontstaat, want onbekend maakt onbemind. Tegelijkertijd is kleinschaligheid ons handelsmerk, veel kleine tochten. We zijn de enige bij wie je iedere dag terecht kunt!”, aldus Harm Jan.

Wie wil helpen om de activiteiten van Oan e Dyk voor Paesens-Moddergat en Noordoost-Fryslân te behouden, kan naar www.crowdaboutnow.nl/oanedyk gaan waar Harm Jan en Patricia de tochten aanbieden. Hier tref je onder andere een historische waddenexcursie met middeleeuwse maaltijd aan en een wadlooptocht en rondvaart op een garnalenschip naar Schiermonnikoog. Met deze crowdfunding hebben Harm Jan en Patricia een middel gevonden om iedereen mee te laten helpen de droom te verwezenlijken om het lokaal duurzaam in te kunnen blijven zetten als uitvalsbasis voor een beleving van het waddengebied. Iedereen kan hier nu aan bijdragen door alvast een tocht of excursie te kopen voor het komende seizoen. Op de site staan alle tochten uitgebreid omschreven met een filmpje. Daarnaast biedt Oan e Dyk ondernemers (al dan niet uit de toeristenbranche) de mogelijkheid om te sponsoren voor een groter bedrag. Hiertegenover staat dan weer een bonnenboekje met tochten om weg te geven aan personeel, toeristen, gasten, vrienden en dergelijke.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement