Ondernemend Friesland nieuws

Officiële start van Ús Iten

Op zaterdag 18 juni om 11.30 uur zullen Mirjam Bakker, wethouder Milieu en Duurzaamheid van de gemeente Sudwest-Fryslân en Johannes Kramer, gedeputeerde provincie Fryslân, het officiële startsein geven voor de voedselcoöperatie Ús Iten. Deze feestelijke opening zal plaatsvinden bij Zelfoogsttuin Ús Hôf, Aesgewei 21 – Sibrandabuorren.

Ús Iten is de eerste voedselcoöperatie van Friesland.   Ús Iten is opgericht door mensen uit Raerd, Jirnsum, Sibrandabuorren, Gau, Offingawier, Scharnegoutum, Sneek en IJlst die samen (h)eerlijk en gezond voedsel willen kopen bij boeren, tuinders en andere producenten. Bij voorkeur lokaal en biologisch. Deze coöperatieve vereniging organiseert inspirerende kookworkshops en excursies naar de deelnemende boeren en producenten. Ús Iten werkt met een eigen webshop waar leden verse en houdbare biologische producten kopen. Daarnaast biedt Ús Iten haar leden de mogelijkheid te bestellen bij De Streekboer Sneek en de bestelling af te halen in Sibrandabuorren.

 

Visie van voedselcoöperatie Ús Iten

Leden van Ús Iten willen graag duurzaam en gezond voedsel consumeren met liefst direct contact met de boer of producent. De producten zijn bij voorkeur biologisch en lokaal geproduceerd. In de visie van Ús Iten zou er in ieder dorp of stad zo’n voedselcoöperatie moeten zijn.

 

Werkwijze coöperatie

Om de coöperatie te laten draaien wordt gewerkt met een lidmaatschapsbijdrage van € 50. De helft betreft inschrijfkosten en de andere helft een aandeel in de coöperatie. Op de (groothandels)prijs van producten wordt een opslag berekend waarmee de coöperatie de verenigingskosten betaalt. Daarnaast leveren leden van de coöperatie een actieve bijdrage in een werkgroep of is men als marktmeester actief op het afhaalmoment. Door de inzet van leden en de gezamenlijke inkoop blijven de producten betaalbaar.

 

Online boodschappen doen

In de webshop is een breed assortiment verse en houdbare, waar mogelijk lokale, biologische producten te vinden. Er wordt gezamenlijk ingekocht bij lokale boeren en producenten, meestal in samenwerking met De Streekboer, en voor biologische producten van verder weg bij biologische groothandels. De leden kunnen online bestellen en de producten op de eerstvolgende zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur in Sibrandabuorren (5 km ten ZO van Sneek) ophalen.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de start van voedselcoöperatie Ús Iten? Kom op 18 juni om 11.30 uur naar de opening en proef verschillende producten en gerechten. Er wordt uitleg gegeven over de coöperatie en er zijn verschillende producenten aanwezig. Er zijn kinderactiviteiten en een rondleiding in de Zelfoogsttuin Ús Hôf (Aesgewei 21 Sibrandabuorren) tot 13.00 uur.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement