Ondernemend Friesland nieuws

Omrin haalt Groengas uit gft-afval met unieke installatie

Omrin haalt Groengas uit gft-afval met unieke installatie

Een groot deel van de afvalwagens van Omrin rijdt binnenkort op Groengas. Het gas wordt met een splinternieuwe opwerkingsinstallatie gemaakt van het biogas, dat is gewonnen uit organisch afval  uit  huishoudelijk restafval. "Daarmee is de kringloop gesloten."

Het produceren van biogas uit organisch materiaal (groente-, fruit- en tuinafval) wordt al langer gedaan bij Omrin. Hiervoor staat op Ecopark De Wierde in Oudehaske een vergistingsinstallatie. "Sinds 2002 zetten we het biogas om in elektriciteit", vertelt Aucke Bergsma, duurzaamheidsadviseur bij Omrin. "Er was genoeg voor twaalfduizend Friese huishoudens." Maar vanaf nu zet Omrin het biogas om in Groengas. Dat is biogas van aardgaskwaliteit.  "Want bij de productie van elektriciteit blijft veel energie, bijvoorbeeld warmte, onbenut. Het energierendement van de productie van Groengas is veel hoger. Het wordt ingevoed in het aardgasnet en geleverd aan het gastankstation op Ecopark De Wierde. Het gas voor het tankstation is bijna geheel zuiver biomethaan, oftewel “Groengas”.

 

Groen wagenpark

Meer dan de helft van de voertuigen van Omrin, ongeveer zestig in totaal, kan dadelijk gebruik maken van het Groengas. "Ten opzichte van diesel is Groengas veel schoner", laat Bart-Jan van Dixhoorn weten. Hij is ingenieur bij Omrin. "Onze auto's worden er bovendien een stuk stiller door. De bedoeling is dat de Omrin-voertuigen die nog rijden op fossiele brandstoffen de komende jaren worden vervangen door auto's op Groengas, zodat vrijwel het gehele wagenpark groen wordt."

 

De grootste in Benelux

Hiervoor is een nieuwe gasopwerkingsinstallatie op Ecopark De Wierde, die in september in gebruik wordt genomen, erg belangrijk. Het gaat om de grootste Groengas-installatie in de Benelux. Sinds 2009 vervangen we dieselvoertuigen door Groengas voertuigen, In 2014 is het tankstation gebouwd en de Groengas installatie is het sluitstuk. "Per jaar gaat de installatie veertien miljoen m3 Groengas produceren", zegt Bergsma. "Een miljoen m3 is voor onze eigen wagens, de rest kan via het openbare net van Liander door tienduizend huishoudens worden gebruikt als vervanger van aardgas."

 

GFT in grijze container

Het Groengas wordt door Omrin gewonnen uit het organisch afval in de sortibak (grijze containers). Van Dixhoorn: "Hier zitten nog steeds veel gft-resten in. Een derde deel in de sortibak zou eigenlijk in de groene biobak moeten." De aangesloten gemeenten en Omrin investeren veel in gescheiden afvalinzameling, onder andere door wekelijkse inzameling van gft-afval en voorlichting. Maar nog niet iedereen houdt er voldoende rekening mee. "Vooral bij hoogbouw blijft het lastig', gaat Van Dixhoorn verder. " Mogelijk dat het Groengas in de toekomst ook uit het gescheiden ingezamelde gft-afval gehaald kan worden." Bergsma: "Hoe dan ook is er sprake van een gesloten kringloop. Onze wagens halen bij de mensen het afval op en doen dit op een duurzame brandstof dankzij Groengas dat wordt verkregen uit hetzelfde afval."

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement