Ondernemend Friesland nieuws

Omrin heeft landelijke recycledoelstelling in het vizier

Omrin heeft landelijke recycledoelstelling in het vizier

Momenteel wordt 65% van het huishoudelijk restafval in Friesland gescheiden voor recycling. Daarmee doet Omrin het goed, zelfs beter dan het landelijke gemiddelde van 50%. Maar de afvalinzamelaar en -verwerker is ambitieus. Ze wil met de gemeenten voldoen aan de landelijke doelstelling van 75% afvalscheiding in 2020. Een Sortibak, voorlichting en de website samenhalenwealleseruit.nl gaan helpen om te bereiken.

Monique de Jong, adjunct-bedrijfsdirecteur Inzameling & Reiniging bij Omrin, is deels tevreden met de huidige scheidingscijfers. "Het thuis scheiden van afval gaat al best goed. Dit mede dankzij de campagne met Friese gemeenten, waarin de restafvalcontainer is omgedoopt tot Sortibak. De campagne heeft als motto ‘U sorteert voor, wij doen de rest!’ en is vooral bedoeld om door bewustwording het afvalscheidingsgedrag van de inwoners te verbeteren.”

 

Sortibak
Maar het kan nog beter, vindt De Jong. Zo bestaat de inhoud van een gemiddelde Sortibak nog voor zeker een derde uit groente-, fruit- en tuinafval. "Daarvan gaat het bij 80% om keukenafval, zoals koffiefilters, klokhuizen en theezakjes. Best veel. Om inwoners te helpen het organische afval in de keuken alvast apart te houden, hebben wij keukenafvalbakjes van gerecycled plastic gemaakt die heel handig zijn voor op het aanrecht."

 

De Sortibak is bestemd voor drankenkartons, blikjes, plastic verpakkingen en niet-recyclebaar afval, zoals luiers en stofzuigerzakken. In de nascheidingsinstallatie van Omrin op Ecopark De Wierde in Heerenveen worden de verpakkingsmaterialen eruit gehaald om verder te kunnen worden gerecycled. "Naast de bronscheiding door de mensen zelf van bijvoorbeeld oud papier, glas, textiel en groente-, fruit- en tuinafval, is de nascheiding belangrijk. Mede hiermee willen wij de landelijke VANG-doelstelling (Van Afval Naar Grondstof, red.) behalen van 75% afvalscheiding in 2020 voor hergebruik."

 

Voorlichten
Om meer uit het huishoudelijk afval te halen, en om de totale berg afval te verminderen, is ook voorlichting volgens Omrin cruciaal. Er wordt veel aandacht aan besteed. De informatievoorziening begint al op jonge leeftijd. Zo geeft De Jong samen met een aantal collega's gastlessen aan kinderen. Op basisscholen vertellen ze waarom het belangrijk is om afval te scheiden. Daarnaast vinden in verschillende gemeenten jaarlijkse Himmelwiken plaats, waarbij Omrin met basisscholen, gemeenten en woningbouwverenigingen zwerfafval opruimt. "Verder hebben we met onze gemeenten de website samenhalenwealleseruit.nl gelanceerd", vertelt De Jong. "Daarop staan veel praktische tips voor afvalscheiding. Zo wordt het allemaal heel simpel."

 

Groengas
Na alle sortering blijven voor Omrin nog twee afvalstromen over. Een deel ervan is organisch en gaat naar de biovergister op Ecopark De Wierde. Daar wordt er Groengas van gemaakt, waar onder andere de vuilniswagens van Omrin op rijden. Binnenkort levert Omrin ook Groengas rechtstreeks aan het aardgasnetwerk. Het niet-gevaarlijke, brandbare afval dat overblijft, gaat naar Omrin’s Reststoffenenergiecentrale (REC) in Harlingen. "Daar maken we er stoom en stroom van", aldus De Jong. "Met die stroom wordt nu jaarlijks 75 miljoen kubieke meter gas bespaard en kunnen 50.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Op die manier is het afvalcirkeltje rond. Samen halen we alles eruit! "

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement