Ondernemend Friesland nieuws

Omrin in 2016 succesvol bij sluiten van kringlopen

Omrin in 2016 succesvol bij sluiten van kringlopen

Omrin werkte het afgelopen jaar druk verder aan de realisatie van een circulaire economie. In 2016 waren er in dat kader meerdere hoogtepunten. OF belicht er vijf.

Lancering Afval App

Dit jaar werd een Afval App gelanceerd door Omrin Bedrijfsafval, waar bijna zevenduizend ondernemingen in Noord-Nederland gebruik van maken. "Dé manier om altijd en overal inzicht te hebben in de inzameldata en om 24/7 door te kunnen geven wanneer de container geleegd mag worden", aldus Jelmar Helmhout, hoofd communicatie bij Omrin. "Daarnaast ontvangen klant automatisch een melding voor het tijdig klaarzetten en terughalen van de container. Maatwerk."

 

Groengasinstallatie geopend

Prins Carlos de Bourbon de Parme verrichte begin december de opening van Omrin’s groengasinstallatie op Ecopark De Wierde in Heerenveen. Door vergisting van organisch afval ontstaat biogas. Dit wordt met het gas uit de stortplaats op kwaliteit gebracht, zodat het als Groengas op het openbare net van Liander kan worden gezet. De installatie produceert jaarlijks veertien miljoen kubieke meter Groengas. Bedrijven en gemeenten kunnen via ‘Groengascertificaten’ zich koper en gebruiker noemen. "Ongeveer een miljoen kubieke meter wordt gebruikt voor het eigen Groengas-tankstation, waar de circa tachtig bedrijfsvoertuigen van Omrin op rijden", legt Helmhout uit. "Met de groengasproductie is onze vestiging meer dan energieneutraal."

 

Nieuwe gladheidsbestrijding
Omrin verzorgt voor een aantal gemeenten de gladheidsbestrijding en heeft gekeken hoe dit duurzamer kan plaatsvinden. Met de gemeente Leeuwarden is een aantal proeven gehouden. "Het traditionele strooien vergt veel zout", aldus Helmhout. "Qua effect ben je ook sterk afhankelijk van de verkeersintensiteit. Bovendien werkt het op fietspaden minder effectief. Daarom wordt vanaf dit jaar een combinatie van borstelen en een pekeloplossing toegepast op de fietspaden in Leeuwarden. De ergste laag wordt weggeborsteld. Daarna wordt rechtstreeks en gelijkmatig een laagje pekeloplossing aangebracht. Heel effectief en duurzaam."

 

Restyle kringloopwinkels
De kringloopwinkels vormen een belangrijke schakel in Omrin’s recycleketen. Er wordt onder meer kleding, meubels, apparaten en servies verkocht. Na Harlingen, Sint Annaparochie en Oosterwolde werd in 2016 de vestiging in Franeker gerestyled. Coby Idzenga, manager van Omrin Estafette: “Er is gekeken naar optimaal gebruik van de winkelruimte en de wensen van de klanten. Binnenkort komt onze winkel in Leeuwarden op een nieuwe locatie mét aangepaste look. Er zijn ook plannen voor Burgum en Sneek."

 

Tweede turbine
Met de ingebruikname van een tweede turbine dit jaar is de elektriciteitsproductie van de Reststoffen Energiecentrale in Harlingen verhoogd van veertigduizend naar vijftigduizend huishoudens. Omrin levert hiermee een forse bijdrage aan duurzame energie in Friesland. De centrale voldoet aan de strenge milieueisen en de luchtemissies worden dagelijks gepubliceerd op de Omrin’s website. In opdracht van de provincie Fryslân is onlangs een nieuw luchtkwaliteitsonderzoek gestart naar de centrale. Omrin-directeur John Vernooij: “Wij zijn daar blij mee. Het is van belang dat iedereen ziet wat er gebeurt. Met juiste onafhankelijke metingen en cijfers, zodat we serieus omgaan met de onrust die er nog leeft. We willen allemaal een veilige en goede installatie. Huidig onderzoek toont al aan dat we een duurzame energiecentrale hebben, maar extra bevestiging is

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement