Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemende stichting krijgt Friesland in beweging

Ondernemende stichting krijgt Friesland in beweging

Friesland komt letterlijk en figuurlijk in beweging, dankzij een sportieve en ondernemende stichting in Joure: Friesland Beweegt. Wat in 2008 begon als een impulsieve actie om met een klein groepje  een strandwandeltocht op de vijf Waddeneilanden te houden, is anno 2016 uitgegroeid tot een organisatie die aansprekende sportieve evenementen als de Eilandvijfdaagse en de Decathlon Winterfiets Elfstedentocht op touw zet, andere organisatoren begeleidt en faciliteert, een complete Friese uit-agenda bijhoudt en Friesland in alle opzichten in beweging krijgt. Met als missie ‘De sociale samenhang van Fryslân bevorderen door het organiseren, ondersteunen en promoten van individueel toegankelijke activiteiten’, is het een maatschappelijke organisatie pur sang.

Dit alles is te danken aan voormalig ING-manager Eric Lansu, die in 2008 met zijn zoon de Zeeuwse Strandvijfdaagse liep, ter voorbereiding op de Nijmeegse Wandelvierdaagse. De in Friesland woonachtige Lansu kwam tijdens die tocht al kletsend met andere wandelaars op het idee om ook eens een tocht over de stranden van de Waddeneilanden te houden. De ondernemende wandelvriend voegde de daad bij het woord; regelde een boot voor het clubje belangstellenden en binnen no time was de eerste Eilandvijfdaagse een feit. Met maar liefst 150 deelnemers op zes schepen, iets groter geworden dan gedacht.

 

Wandelen op elk eiland en overnachten op het schip: een bijzonder avontuur, met veel lovende reacties. Een jaar later organiseerde Lansu het wandelfeest dan ook opnieuw; dit keer naast de Strandeditie ook wandelrondjes over de eilanden, de Haveneditie.

 

Het evenement is nu jaarlijks ruim van tevoren volgeboekt, met twaalf zeilschepen uit de bruine vloot en een bijbootje van 55 meter lang; het maximum dat de eilanden ineens aan kunnen. Daarnaast is er inmiddels een fiets- en stepversie voor wie dat leuker vindt.

 

Waardering

Parallel aan de groei van het bijzondere wandelevenement, kreeg Lansu in Friese  recreatiesportkringen steeds meer bekendheid en waardering voor zijn organisatietalent. Dat leidde er al snel toe dat organisatoren van min of meer zieltogende evenementen bij hem aanklopten voor hulp. Ook de Wandel-, Fietsers- en Atletiekbond konden in Friesland blijkbaar wel wat hulp gebruiken en dat was bij Lansu niet tegen dovemansoren gezegd. Hij ging anderen helpen, maar ook zelf steeds meer evenementen organiseren. Inmiddels is het een indrukwekkende jaarlijkse lijst met evenementen die ondersteund worden of in eigen beheer uitgevoerd. Een kleine greep: Decathlon Winterfiets Elfstedentocht, Afsluitdijk Steptocht, Boerderijenwandeling, Eilandvijfdaagse, Elfsteden Fiets5daagse, Fjoertoer Terschelling, 16 Dorpen Fietstocht, Wandel- en fietsavondvierdaagses Sneek en Leeuwarden, alsmede een aantal activiteiten van heel andere aard: de Friese 11 Meter (waarbij het doel is om zo lang mogelijk over 11 meter fietsen te doen) en de Ingress Mission Day Leeuwarden (een virtual reality game die over de hele wereld wordt gespeeld en waarbij je zelf in beweging moet komen).

 

Daarnaast houdt de Stichting Friesland Beweegt, zoals de organisatie rondom Lansu inmiddels heet, zich bezig met de Friese activiteitenagenda agenda.frl en andere activiteiten van het voormalige Fries Uitbureau. Hierdoor krijgen honderdduizenden (be)zoekers de keuze uit wekelijks meer dan 500 activiteiten. Cultureel, sportief en altijd gezellig.

 

Professionalisering

Lansu verzamelde steeds meer vrijwilligers om zich heen om dit allemaal te organiseren en kreeg er een dagtaak aan, waardoor het onhoudbaar werd om dat vanuit huis te blijven doen. Daarom werd in 2015 besloten om een professionaliseringsslag te maken. In Joure werd een kantoor betrokken met inmiddels tien werkplekken, waar een vaste kern van vijftien vrijwilligers onder leiding van Eric Lansu en Peter de Koning dagelijks actief is, terwijl er in het veld nog eens zo’n 150 vrijwilligers in meer of mindere mate actief zijn voor al de evenementen.

 

En dan hebben we het nog niet over de vele vrijwilligers die indirect door Friesland Beweegt worden aangestuurd, via de organisaties van evenementen die op de achtergrond door de club in Joure worden ondersteund. Er is daarnaast ook samenwerking met onder andere het UWV en re-integratiebedrijven, waardoor er nu ook werkervaringsplaatsen in zeer uiteenlopende functies beschikbaar zijn. Van webprogrammeur tot mediamanager, van agendaredacteur tot magazijnbeheerder.

 

Armslag

Peter de Koning – voorheen commercieel actief binnen de internationale foodsector – is sinds kort binnen Friesland Beweegt de commerciële man. Naast het creatieve en organisatorische brein Eric Lansu, heeft hij als taak om de stichting meer financiële armslag te geven. Want hoewel er geen winstdoelstelling is en er geen salarissen betaald hoeven te worden, moet het natuurlijk wel allemaal uit kunnen. Lansu, die vanuit zijn functie als manager gepokt en gemazeld is in het netwerken, ontmoette De Koning via  netwerkorganisatie BNI en het klikte meteen tussen de twee. De import-Friezen blijken achteraf zelfs bij elkaar op school gezeten te hebben, een technische opleiding in Rotterdam.

 

Leeuwarden 2018

Friesland Beweegt wordt steeds meer als kennisinstituut ingeschakeld. Met Best Buddies en Talant gaat ze bijvoorbeeld onderzoeken hoe bestaande activiteiten meer geschikt gemaakt kunnen worden voor mensen met een lichamelijke of geestelijke uitdaging. Ook werkt zij in het kader van de activiteiten binnen Leeuwarden 2018 samen met de welzijnsorganisatie aldaar. Organiseren van kennissessies en het opzetten van een gezamenlijke vrijwilligerspool voor de vele organisatoren, die van de Culturele Hoofdstad een groot feest gaan maken, zijn enkele van de speerpunten die ze samen oppakken.

 

De stichting staat open voor het ondersteunen van meer organisaties, zolang de activiteiten die het betreft maar beantwoorden aan de missie ‘De sociale samenhang in Fryslân bevorderen door het organiseren, ondersteunen en promoten van individueel toegankelijke activiteiten’. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ook het bedrijfsleven met Friesland Beweegt om de tafel kan. Hetzij door een evenement te sponsoren, hetzij door iets nieuws op te zetten, wat zowel aan de doelstelling van de stichting voldoet, als aan de missie van het bedrijf zelf. Lansu en De Koning gaan graag met ondernemers om de tafel om daar een creatieve oplossing voor te verzinnen. Want Friesland Beweegt je!

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement