Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemer van nu wil méér dan een boekhouder

Ondernemer van nu wil méér dan een boekhouder

Dat accountants zich alleen om de cijfers bekommeren, is tegenwoordig niet meer denkbaar. Waar de automatisering veel werk wegneemt, heeft de accountant ruimte gekregen voor de mens achter de ondernemer. Gooitzen Boonstra, directeur van MKB-adviesbureau Bentacera: “We werken voor mensen; ondernemers met dromen en ambities. Zo’n samenwerking gaat vaak veel verder dan de cijfers.”

De zestienjarige boekhouder 

De 53-jarige Boonstra is een vakman en ondernemer pur sang. Zijn vader bezat vroeger een bakkerij. Een ambachtelijk bedrijf in De Knipe, met het huis aan de winkel vast. “We zijn ondernemend opgegroeid. Op zondagochtend zat mijn vader dan zijn financiën bij te werken, maar daar had hij echt een broertje dood aan”, grinnikt de geboren Sneeker. “Toen ik vijftien was begon ik hem te helpen en na een korte cursus bij de boekhouder deed ik vanaf mijn zestiende de financiële huishouding. Daardoor zie ik nu ook hoe mooi het is als we een ondernemer rust geven, zodat hij op zondag geen administratieve rompslomp heeft.” Inmiddels staat Boonstra al enkele jaren aan het roer van Bentacera. Het is het grootste MKB-adviesbureau van Noord-Nederland met vestigingen in Dokkum, Bolsward, Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek.

 

Bentaceren
Het bedrijf heeft een behoorlijke transitie meegemaakt. Van de fusie tussen BENT en Acera in 2013, tot het vermarkten van het huidige Bentacera. Die re-branding doen ze met opvallende beelden en sterke kreten, iets dat je niet bij ieder bedrijf in deze branche ziet. Het bedrijf heeft van de naam zelfs een werkwoord kunnen creëren: bentaceren. Boonstra: “Bentaceren staat voor weten waar je financieel aan toe bent en met vertrouwen je koers kunnen zetten. Daar willen wij ondernemers bij helpen. Als je iemand ontvangt met prachtige dromen, wil je hem helpen die dromen zo concreet mogelijk na te jagen.”

 

Wij maken tijd
De pay-off Wij maken tijd is waar Bentacera haar visie aan ophangt. “Wij maken tijd is eigenlijk een prachtige metafoor voor wat we doen”, legt Boonstra uit. Zijn medewerkers zijn niet alleen met cijfers bezig, maar kijken ook mee in een organisatie om te zien waar winst te behalen is als het gaat om thema’s als efficiëntie. Het zijn soms hele kleine veranderingen, zoals een nieuw kassasysteem, die ervoor kunnen zorgen dat iemand aan het einde van de week tijd over heeft. “Het is onze taak om een ondernemer daarop te wijzen en te begeleiden. Als we dat goed doen, levert dat de ondernemer tijd op die hij kan investeren in andere dingen.”

 

Practice what you preach

Naast dat Bentacera ondersteunt op het gebied van belastingaangiftes, financiële planningen of bedrijfsovernames, bieden ze ook inspiratie als het gaat om leiderschap en omgaan met je medewerkers. Een heel relevant onderwerp, waar het bedrijf ook intern op focust. “Je medewerkers zijn enorm belangrijk en moeten zich kunnen vinden in de visie van het bedrijf. Daar nemen we hier ook bewust tijd voor door middel van bijeenkomsten en teamdagen.”

 

Ondernemer van nu wil méér dan een boekhouder

 

Bevlogenheid van medewerkers
Over de vraag wat er nodig is zodat hij met een lach naar huis gaat, hoeft hij niet lang na te denken. “Ik heb een goede dag als ik onze mensen met bevlogenheid bezig zie. Zoals tijdens onze inspiratiesessies voor ondernemers. Dan staan ze voor grote groepen te vertellen over nieuwe ontwikkelingen, of snijden ze vol overgave onderwerpen als goed leiderschap aan. Op zulke momenten ben ik heel trots. We bereiken op zo’n manier zoveel mensen en helpen een hele zaal vol ondernemers toch weer een stukje op weg. Prachtig is dat.”

 

De toekomst

De komende tijd wil Bentacera zich nog meer gaan richten op inspiratie, processen en data-analyse. “Denk hierbij aan het omzetten van data naar relevante informatie waar een ondernemer op kan sturen, of bedrijfsprocessen eenvoudiger maken door te automatiseren”, blikt Gooitzen vooruit. “Bovendien blijft het enorm belangrijk dat onze adviseurs luisteren naar onze klanten en weten wat hun koers is. Waar liggen ze wakker van, wat willen ze realiseren, welke specialist kan hen inspireren? Daar liggen onze uitdagingen en we investeren er dan ook veel in. Onze ambitie is om het beste kantoor van Noord-Nederland te worden en volgens mij zijn we heel goed op weg.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement