Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemers maken zich zorgen over Windpark Fryslân

Ondernemers maken zich zorgen over Windpark Fryslân

Veel ondernemers voelen zich overvallen door het besluit van minister Kamp om 89 windmolens met een opgesteld vermogen van circa 320 MW in het IJsselmeer te plaatsen. Dit is een van de conclusies die in het rapport Windpark Fryslân staan. Omgevingscoördinator Fon ten Thij presenteerde op dinsdag 21 juni zijn rapport aan ongeveer veertig vertegenwoordigers van verschillende ondernemersverenigingen, verenigingen van dorpsbelangen en regionale maatschappelijke organisaties.

Rapport

In het rapport, dat de volledige titel heeft: Verkenning van wensen en behoeften bij de realisatie van Windpark Fryslân. Rapport van de omgevingscoördinator, periode maart-mei 2016, stelt Ten Thij dat uit de gesprekken blijkt dat de impact van het geplande windpark groot is. Veel ondernemers in de regio zijn grotendeels afhankelijk van bestedingen van toeristen. Mensen die bewust de keuze maken om de kustregio in Súdwest-Fryslân te bezoeken. De vraag is of bij het geplande windpark de toerist de omgeving nog aantrekkelijk vindt en welke gevolgen het heeft voor de leefbaarheid van het gebied en de natuur. De mensen waarmee Ten Thij gesproken heeft, vrezen de komst van het windpark, maar zijn wel bereid geweest mee te denken over wat er moet gebeuren wanneer het windpark er wel komt en hoe mogelijke compensatie eruit moet zien. Dit heeft geleid tot diverse ideeën zoals bijvoorbeeld het oprichten van een omgevingsfonds en een gemeenschappelijke agenda voor alle grote projecten in de omgeving. Maar ook hele concrete voorstellen zoals het beschikbaar stellen van een gebied voor (kite)surfers of het aanleggen van glasvezel in de dorpen en steden langs de kust.

 

Omgevingscoördinator
In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Fryslân en het Ministerie van Economische Zaken is Fon ten Thij in maart van dit jaar als omgevingscoördinator benoemd. Zijn taak was om via verschillende gesprekken op te halen wat de lusten en lasten van het windpark zijn en welke mogelijkheden bestaan om te profiteren van de komst van het windpark, zoals bijvoorbeeld de oprichting van een omgevingsfonds. Zo’n fonds kan ondersteuning bieden aan initiatieven die de lokale economie stimuleren.

De commissie Doarp, Stêd en Omkriten van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft het rapport en de mogelijkheden voor het vervolg op 28 juni besproken. Op donderdag 14 juli behandelt de gemeenteraad het onderwerp.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement