Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemers Ombudsman van start

De Ondernemers Ombudsman Lars Weeling

Al geruime tijd bestaat in Nederland de behoefte aan een ombudsman voor ondernemers. Veel kleinere MKB-bedrijven en ZZP’ers zijn kwetsbaar omdat een kostbare juridische procedure al snel kan leiden tot het sluiten van de bedrijfsdeur. En dat terwijl er vaak een oplossing bestaat die beide partijen tevreden kan stellen en een basis kan leggen voor verdere samenwerking en voortbestaan.

Juristen en ondernemers

Met die insteek staat Stichting Ondernemers Ombudsman in de zakelijke markt. In het bestuur zetelen twee juristen en een communicatieprofessional. Het bestuur heeft een Raad van Toezicht. Ondernemers Ombudsman is een zelfstandige organisatie en niet gelieerd of verbonden aan de overheid of de Nationale Ombudsman. Dé Ondernemers Ombudsman is Lars Weeling. Een ondernemer die het in zijn eigen bedrijfsmatige loopbaan nooit tot een geschil heeft laten komen en die daarnaast voor diverse particulieren en bedrijven naar tevredenheid heeft bemiddeld. Ing. Lars Weeling (1959, Den Haag) studeerde destijds af in sociale verkeerskunde en is al tientallen jaren ondernemend in de creatieve en muzikale branche. Weeling: “Zakelijk verkeer lijkt op het verkeer op de weg. Met duidelijke en creatieve oplossingen kun je de meeste botsingen voorkomen.”

 

Oplossingen bereiken door bij elkaar te komen

Ondernemers Ombudsman zet zich in om met solide juridische onderbouwing en begrijpelijke bemiddeling een kostbare procedure en de gang naar de rechter te voorkomen. Lars Weeling: “Vaak is er wel een oplossing, want de twee partijen hebben over het algemeen met elkaar samengewerkt op basis van respect en vertrouwen. Dan is het zaak om de kwestie helder te krijgen en het werkelijke probleem constructief te hanteren. Er zijn doorgaans meer oplossingen dan problemen.”

 

Goede raad hoeft niet te duur te zijn

Ondernemers Ombudsman streeft naar een doorlooptijd en kosten die slechts een fractie zijn van een doorsnee rechtszaak. “Als je snel tot de kern komt en het probleem daar ook correct kunt oplossen, dan kun je een onnodig grote papierberg besparen. Met wederzijdse wil hoeft goede raad niet duur te zijn”, aldus Weeling. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis, want het komt uit een ondernemershart.

 

Ondernemers Ombudsman Keurmerk

Bedrijven die het gedachtengoed van Ondernemers Ombudsman onderschrijven, kunnen binnenkort het Ondernemers Ombudsman Keurmerk voeren in hun communicatie. Het keurmerk maakt duidelijk dat de werkwijze aan een aantal solide en constructieve criteria voldoet. Weeling: “We hebben onderzoek gedaan onder onze relaties. Onze juridisch onderbouwde vorm van ‘fair trade’ wordt begrepen en gewaardeerd. Je weet dat je zaken doet met een partner die er niet op uit is om je financieel onderuit te halen, ook niet als er eens een misverstand is. Dat motiveert om met elkaar nieuwe initiatieven op te zetten.”

 

Abonnement voor juridisch advies

Ondernemen is vaak risico’s nemen. Daarom biedt Ondernemers Ombudsman een abonnement voor doorlopend juridisch advies. Voor een bescheiden bedrag per maand weet de ondernemer zich ondersteund door een meedenkende juridische helpdesk. Weeling: “Onze juristen spreken begrijpelijk Nederlands en zijn niet lang van stof. Dat maakt meestal snel helder of het wel of niet verstandig is om een avontuur aan te gaan. En omdat we ondernemers zijn, denken we mee in kansen. Met helder zicht op eventuele juridische risico’s.”

 

Opschaling

Ondernemers Ombudsman is actief in Noord-Nederland en vreest een eventueel groeiend landelijk succes niet. Daarvoor kan de organisatie worden opgeschaald naar een landelijk netwerk van juristen en mediators.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement