Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemers ontwikkelen eerste Friese fairtrade-chocoladereep

De eerste Friese fairtrade chocoladereep

De twee Friese bedrijven PIT en Andere Chocolade hebben samen de eerste Friese fairtrade-chocoladereep ontwikkeld. De bedrijven hebben dit gedaan in samenwerking met zo veel mogelijk lokale ondernemers die interesse hebben in duurzaamheid, fair trade en lokaal ondernemerschap. Zo leverde Stadstuin Âsum de pepers, biologische boodschappenservice Bioweb.nl en de keuken van Hogeschool Stenden leverden de andere ingrediënten voor de fairtrade-chocoladereep. Op woensdag 13 januari overhandigden PIT en Andere Chocolade deze eerste Friese fairtrade-chocoladereep aan gedeputeerde Michiel Schrier die onder andere fair trade in zijn portefeuille heeft.

De ondernemers, Siebrigje Dijk (Andere Chocolade) en Ingrid van der Geest (PIT), ontmoetten elkaar tijdens de Fair Trade Inspiratiemiddag in oktober 2015. Deze werd georganiseerd door Fair Fryslân (een initiatief van de provincie Fryslân). De inspiratiemiddag was bedoeld om de bezoekers te inspireren en met elkaar te verbinden. De makers van de eerste Friese fairtrade-chocoladereep willen met hun product laten zien dat je met fairtrade-ingrediënten van ver weg en dichtbij unieke en onderscheidende producten kunt maken.

 

Gedeputeerde Schrier proeft eerste Friese fairtrade chocoladereep

 

Fair trade smaakt naar meer

De couverture (de basischocolade) komt van Chocolate Makers, een klein chocoladebedrijf in Amsterdam dat zich heeft gespecialiseerd in fairtrade-chocolade. Het Leeuwarder bedrijf InChoc bedacht naar aanleiding van de ingrediënten het recept en maakte de repen. De reep wordt verspreid onder de relaties van PIT, Andere Chocolade en Stadstuin Âsum. De ondernemers kunnen in opdracht ook voor andere bedrijven op maat gemaakte fairtrade-chocoladerepen ontwikkelen. Wie de reep wil proeven, kan deelnemen aan de fairtrade-chocoladeproeverij in de Kanselarij in Leeuwarden op 14 april. Kijk voor meer informatie op de website. De reep is ook te koop als onderdeel van het chocoladepakket van deze maand via de website, en bij de winkel Priuw in de Oosterstraat.

 

De makers van de eerste Friese fairtrade-chocoladereep

Beide ondernemers hebben interesse in duurzaam en fairtrade ondernemen. Siebrigje Dijk startte in 2015 haar bedrijf Andere Chocolade en werkt uitsluitend met fairtrade-chocoladeproducten. Klanten kunnen een chocoladeverzekering bij haar afsluiten: ze ontvangen dan elke maand een feestelijke box met vier bijzondere fairtrade-chocoladerepen. Hiermee wil Siebrigje Dijk fair trade, duurzame en veelal kleinschalige chocolademakers onder de aandacht brengen van een groter publiek. Ingrid van der Geest van PIT verzorgt communicatietrajecten. Daarnaast ontwikkelt ze op eigen initiatief projecten met een veelal duurzaam en fairtrade-karakter. Zo werkt ze samen met Stadstuin Âsum, maakte ze een kinderboek samen met 58 kinderen van obs de Oldenije, plantte ze fruitbomen van oude appelrassen met Fruit Yn Fryslân en liet ze fairtrade-producten ontwikkelen in Indonesië.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement