Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemersverenigingen Bolsward fuseren

Ronald Velzen en Henkjan van der Wagen

De fusie van Bolsward Promotion (BP) en Bedrijven Vereniging Bolsward (BVB) kwam eind vorig jaar niet echt als een verrassing. Er werd al vaak samen opgetrokken. Het resultaat van de krachtenbundeling, Vereniging Ondernemend Bolsward (VOB), gaat de ondernemers veel opleveren, zo voorspellen bestuursleden Ronald Velzen (Velzen Textielbeheer) en Henkjan van der Wagen (Max Mannenmode).

De geschiedenis van de twee voormalige verenigingen gaat tientallen jaren terug. De winkeliers waren gebundeld in BP, de ondernemers op de bedrijventerreinen zaten bij BVB. Opereerden beiden lang solistisch, de laatste jaren zochten ze elkaar steeds vaker op. "Zeker nadat de gemeente Bolsward had plaatsgemaakt voor Súdwest-Fryslân", vertelt Velzen, directeur van het op bedrijventerrein De Marne gelegen Velzen Textielbeheer. "Door gezamenlijke standpunten in te nemen, sta je sterker." Van der Wagen, eigenaar van Max Mannenmode: "Toen Bolsward nog de kleinste gemeente van Nederland was, kon je makkelijk even bij de wethouder aankloppen. Dat is veranderd. Andersom is het voor de gemeente prettig dat er nu één loket is."

 

Muur gevallen
Naast politieke ontwikkelingen waren er voor het bedrijfsleven en de middenstand meer redenen om de handen ineen te slaan. Velzen: "BP en BVB deden vanuit praktisch oogpunt al veel samen, zoals de algemene ledenvergadering. We huurden een grote zaal, waarin we apart vergaderden. We werder er gescheiden door een schuifwand. Die muur is nu weg." Ook trekken ze sinds vorig jaar samen op in Platform Bolsward, waarin domeinen als economie, recreatie en toerisme zich bezig houden met overkoepelende belangen voor de stad. Een samenvoeging is natuurlijk altijd even wennen zegt Van der Wagen. "Ieder had zijn eigen belangen. In de VOB leren we van elkaar. De nieuwe vereniging betekent tevens een vergroting van ieders netwerk. Soms gaan Bolswarder ondernemers voor spullen of diensten naar andere plaatsen, terwijl er vlakbij ook een aanbieder is. Door de VOB ontmoeten ondernemers elkaar." Financieel gaat het de 200 VOB-leden ook veel opleveren, voorziet Velzen. "Denk aan het collectief inkopen van beveiliging, kantoorartikelen, ICT-faciliteiten en BHV-cursussen."

 

Eneco Tour
De Eneco Tour is volgens beide bestuursleden een prachtige uitkomst van de al langer bestaande samenwerking. De jaarlijkse profronde door Nederland en België startte op 18 augustus 2015 in Bolsward. "De winkeliers en de horeca pakten groots uit", blikt Van der Wagen terug. "Er kwamen veel mensen naar de binnenstad, waar op zondag de ploegenpresentatie plaatsvond." Maandag was het koers met de finish op De Marne, pal voor de deur bij Velzen. "Omdat hier een lange, rechte weg loopt, was de locatie perfect voor een massasprint. Gezien onze samenwerking was het tegelijk een symbolische plek."

 

Fietsstad
Ook dit jaar start de Eneco Tour in Bolsward. De VOB pakt de kans met beide handen aan. "Vorig jaar was het kort dag voor de organisatie", aldus Velzen. "Het feestje kan nu alleen maar mooier worden." Fietsen blijft volgens hem de komende jaren een prominente rol spelen bij de VOB. "Met ook de start en finish van de Fietselfstedentocht wil Bolsward te boek staan als fietsstad. Dit imago gaan we verder uitbouwen. Zo komt er nu een toertocht bij de Eneco Tour." Daarnaast spant de VOB zich in om de aantrekkingskracht van de binnenstad op peil te houden. Van der Wagen: "Bolsward is vanuit cultuurhistorisch oogpunt al interessant geweest, maar ook ons gevarieerde winkelaanbod en evenementen als Heamiel trekken mensen. Het is dan wel belangrijk dat de winkeliers creatief blijven. Hiervoor is een speciale commissie opgericht."

 

Begrip
Bij de allereerste VOB-vergadering in januari werden Velzen en Van der Wagen nog wel geconfronteerd met een klein probleem. De bijeenkomst was gepland voor het middaguur, zoals BP altijd gewend is geweest. Voor de middenstand bleek dit echter niet haalbaar. Van der Wagen. "De winkel moet immers altijd open zijn. De reguliere vergadering verplaatsen we daarom naar de maandag of de avonduren. We hebben door dit knelpuntje wel meteen meer begrip voor elkaar gekregen. En dat is absolute winst."

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement