Ondernemend Friesland nieuws

Open Dag Week van de Akkerbouw in Friesland

Open Dag Week van de Akkerbouw

Liefst tachtig akkerbouwers en verwerkende bedrijven in heel het land heten u op zaterdag 25 juni van harte welkom op de Open Dag van de Week van de Akkerbouw. Ook in Friesland tonen akkerbouwers u graag hoe ze elke dag weer met hart en ziel gewassen als aardappelen, graan, suikerbieten, wortelen en uien verbouwen. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen mee op de trekker of een speurtocht over de akkers doen. Tijdens een rondleiding over het bedrijf kunnen alle bezoekers ontdekken met welke moderne machines de akkerbouw lekkere en gezonde producten produceert.

“Dagelijks eten we voedingsmiddelen als aardappelen, groenten, peulvruchten en brood”, zegt Dirk de Lugt, voorzitter Brancheorganisatie Akkerbouw en zelf ook akkerbouwer. “De beschikbaarheid van goede kwaliteit producten is zo vanzelfsprekend, dat we nauwelijks lijken stil te staan bij de vraag hoe deze voedingsmiddelen op ons bord belanden. Tijdens de Open Dag kan iedere bezoeker zelf het proces van veld tot bord ontdekken. U bent van harte welkom op het erf bij de akkerbouwers, maar ook bij bedrijven die bijvoorbeeld zaaizaad bewerken en sorteren of akkerbouwproducten verwerken tot frites of aardappelpuree.”

 

Wie verbouwt ons eten? En hoe?

De Open Dag is het hoogtepunt van de Week van de Akkerbouw. Deze week geven akkerbouwbedrijven aan iedereen, jong en oud, het antwoord op vragen als waar komt ons dagelijks eten vandaan? Hoe wordt het verbouwd en verwerkt? En vooral, door wie? Kom dus naar de Open Dag. Op de website van de Week van de Akkerbouw staan alle deelnemende bedrijven in Friesland en de andere regio's. Daar vindt u ook handige routekaartjes om uit te printen.

 

Moderne akkerbouw met gevoel voor traditie

Zeven Friese bedrijven heten u van harte welkom tijdens de Open Dag op zaterdag 25 juni. Enkele daarvan zijn gevestigd in Het Bildt in het noordoosten van de provincie, waar de aardappelteelt heel belangrijk is. Zo toont Jensma Agro in Sint Jacobiparochie u een mooi contrast tussen modern en traditioneel. Dit moderne bedrijf met een grote verwerkingslijn voor pootgoed, is gevestigd in een karakteristieke Friese boerderij.

 

Akkerbouwbedrijf De Jong in Sint Annaparochie verbouwt naast aardappelen ook suikerbieten, graan en uien. Daar staan alle machines voor u opgesteld, zodat u kunt zien met welke moderne apparatuur dit bedrijf werkt. De Jong vertoont ook een film over het reilen en zeilen op dit akkerbouwbedrijf in de verschillende seizoenen. Hier is – net zoals bij de meeste bedrijven tijdens de Open Dag – uiteraard ook een leuk programma voor de kinderen.

 

Maatschap de Jong in Ried verbouwt een divers aanbod aan granen, peulvruchten, oliehoudende zaden, aardappels, wortels, suikerbieten en knolgewassen. Daarnaast fokt dit akkerbouwbedrijf ook jong pluimvee dat wordt gevoerd met graan uit eigen teelt.

 

Dit is maar een kleine selectie van alles wat er tijdens de Open Dag in  Friesland valt te beleven. Op de website van de Week van de Akkerbouw staat het complete overzicht.

 

Prachtige sector

Consumenten laten zien hoe producten geteeld en verwerkt worden is het centrale thema van de Week van de Akkerbouw”, stelt Willem Snoeker, sectormanager plantaardig van Interpolis. “Zichtbaarheid geven aan deze prachtige sector is erg belangrijk om het Nederlandse akkerbouwproduct het imago te geven dat het verdient. Een initiatief dat Interpolis van harte ondersteunt.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement