Ondernemend Friesland nieuws

Outlet Dokkum brengt 3D printen dichtbij winkeliers en consumenten

Centrum Duurzaam Friesland 3D printen

Dagelijks horen en lezen we in de media over de mogelijkheden van 3D printen. Veel mensen weten echter niet wat het precies is en wat je ermee kunt. Op dinsdag 27 oktober konden consumenten en winkeliers persoonlijk kennis maken met 3D printen en scannen bij de Outletwinkel Dokkum. Eerstejaars studenten ICT beheer lieten samen met ondernemer Jolmer Tilstra van Evenredig uit Dokkum zien wat de werking is van de 3D printer en scanner. ‘Ik kom erachter dat bijna alles te printen is op een 3D printer’ aldus een geïnteresseerde bezoeker van de Outletwinkel.

Zelf producten maken
Met een 3D printer is het mogelijk om snel en tegen lage kosten een product te printen (maken). Mogelijke printbare producten zijn flessenopeners of telefoonhoesjes. Bovendien kunnen winkeliers en consumenten bij Outlet Dokkum langskomen met onderdelen die kapot zijn of niet meer verkrijgbaar zijn. ICT studenten kunnen het onderdeel dan inscannen of in een 3D tekenpakket natekenen en vervolgens uitprinten op de 3D printer. ICT studenten komen direct in aanraking met de verschillende facetten van de wereld van 3D waaronder het vertalen van een idee naar een 3D model. Volgens de ICT studenten is het leerzaam en leuk omdat je iets maakt voor een echte klant.

3D marktplaats
Ook voor winkeliers biedt 3D printen nieuwe mogelijkheden. Er zijn nu al 3D marktplaatsen zoals bijvoorbeeld Shapeways en 3Dhubs. Hier kunnen winkeliers eigen ontwerpen maken, uploaden, printen en verkopen. Het is zelfs zo dat iedereen een eigen winkel kan  beginnen op deze nieuwe marktplaatsen. Voor de winkeliers in Dokkum mogelijk een nieuwe verkoopformule.

Initiatief
Outlet Dokkum wil in samenwerking met de opleiding ICT en onder begeleiding van de expertise van Centrum Duurzaam en het bedrijfsleven winkeliers en consumenten bekend maken met de mogelijkheden van 3D printen. De docenten Herbert Groenevelt en Joost Willems, projectleiders van de Outlet leerbedrijven van ROC Friese Poort bieden de outletwinkels aan als levensechte leeromgeving voor studenten van detailhandel en ICT.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement