Project D&O Bouwglas genomineerd voor de GLAS Award 2023

Bouwend Nederland Vakgroep GLAS organiseert jaarlijks de prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas. De jury heeft recent zestien inzendingen beoordeeld en er vier genomineerd, waaronder het glasproject van D&O Bouwglas uit Franeker:

Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC (Amsterdam South Connection) voor opslag stadswarmte Amsterdam

Langs de A10 en in de bocht bij de A4 heeft Vattenfall een hulpwarmtecentrale gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam. Deze centrale, met een warmtebuffer van 3600 kubieke meter warm water, slaat stadswarmte op als de warmtevraag laag is en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt.

De constructie bestaat uit een laag en hoog dak, waaronder de techniek met pompen en verdelers is aangebracht. Daarachter komt de buffertank en daar weer bovenop een instrumentatieruimte, waardoor het gebouw trapsgewijs oploopt. De gevels zijn op aangeven van architect Willem Schutter uitgevoerd in glas (een trapsgewijze gevelbeglazing met radius). Niet alleen heeft het gebouw zo een mooi transparant karakter gekregen, maar is er tevens een aangenaam werkklimaat binnen ontstaan. Het glas verbindt de verschillende gebouwonderdelen tot één sculptuur.

Friso Bouwgroep heeft het Franeker bedrijf D&O Bouwglas ingeschakeld voor het leveren en plaatsen van Profilit beglazing. Het totale glasoppervlak beslaat ongeveer 5100 vierkante meter. Daarnaast loopt het gebouw dus trapsgewijs op. Ter illustratie; het lage dak van 8 naar 14 meter en het hoge dak van 20 naar 26 meter. En de radius in de ronde wanden varieert tussen de 9400 en 9600 mm.

Voor de exacte cijfers van het geveloppervlak zegt Henny Zwier, senior accountmanager bij D&O Bouwglas: “In twintig weken tijd hebben onze monteurs handmatig ongeveer 5500 glazen u-balken van 3950 mm geplaatst, met een gewicht van 25 kg per stuk en een totaal van 130 ton. Iedere glasbalk is schuin afgesneden, zowel aan de boven- als aan de onderkant. Het kitten aan de binnenzijde van de glaspanelen rondom de ketel hebben wij laten uitvoeren door vijf abseilers van Safe Site Mennens. Dit zijn experts van de afdeling ‘Rope access” die op locatie middels klimtouwen afdalen en werkend vanuit de lijn werkzaamheden verrichten. Ze zijn door ons ingeschakeld omdat het kitten niet vanaf een steiger of met behulp van hoogwerkers mogelijk is door de aanwezige staalconstructies, de beperkte ruimte en de grote hoogtes.

De leden van Vakgroep GLAS mogen in januari hun stem uitbrengen en bepalen wie de winnaar wordt van de felbegeerde Glas Award. Naast de Glas Award reikt de vakgroep ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uit. De winnaars van deze prijzen zijn aangewezen door de jury.

Uitreiking Glas Award

De uitreiking van de Glas Award vindt plaats op donderdag 9 februari 2023 om 17.00 uur wordt in het auditorium van de Jaarbeurs te Utrecht de Glas Award uitgereikt door Maxime Verhagen voorzitter van Bouwend Nederland. De Innovatie Award en Aanmoedigingsprijs worden uitgereikt door Niels Schreuder, voorzitter van Vakgroep GLAS.

Vergelijkbare berichten

Geen vergelijkbare berichten gevonden