Ondernemend Friesland nieuws

Projectmanager Jon van Weperen: 'Communicatie is alles'

Projectmanager Jon van Weperen: 'Communicatie is alles'

“Ik ben per toeval in het vak gerold in 1995,” begint Jon van Weperen over zijn carrière. “Ik had een studie Sociale Geografie afgerond en net mijn dienstplicht gehad. Beide geen achtergrond met directe aansluiting tot het vak van facilitair manager. Daarnaast had ik nog totaal geen ervaring. Toch ben ik toen aan mijn eerste baan als facilitair manager gekomen. Het is raar om dit over mijzelf te zeggen, maar waarschijnlijk komt dat omdat ik ontzettend goed met mensen kan omgaan. Ik had de juiste persoonlijkheid.

Het bleek heel leuk te zijn. Ik hield mij met allerlei verschillende zaken bezig binnen de organisatie, zoals EHBO, IT en archivering. We waren bezig met het digitaliseren van het archief. Daarnaast kwam de arbo toen onder de aandacht. Doordat er steeds meer gebruik van computers werd gemaakt, kwamen er ook steeds vaker RSI klachten. Dan ben je als facilitair manager verantwoordelijk voor de juiste voorzieningen om die klachten te verhelpen of het liefst zelfs te voorkomen. Na negen jaar ging de organisatie fuseren en ben ik voor mijzelf begonnen.”

 

Van Weperen gaat sindsdien van project naar project. Van sector naar sector. Juist de variatie is een van de belangrijkste eigenschappen die zijn werk uitdagend en leuk maakt. Van een grote commerciële bank als ING, naar een hogeschool, zorginstelling of woningbouwvereniging. “Ieder project heeft zijn mooie kanten.”

 

Maatschappelijke bijdrage

“Ik heb een opdracht voor het hoofdkantoor van ING gedaan. Dat is een super commerciële instelling. Ik haal er dan voldoening uit om het project soepel te laten verlopen en met de mensen met wie je werkt plezier te hebben. Maar het project wat mij het meest is bijgebleven, was voor een jeugdzorginstelling in Groningen. Er was nieuwe huisvesting nodig. De pubers die daar zaten, zaten nog in jaren '50 woningen. Die waren zwaar verouderd en slecht onderhouden. We hebben toen twaalf groepswoningen gebouwd met veel meer ruimte en voor iedereen eigen sanitair. De maatschappelijke bijdrage die je dan levert, geeft zo'n goed gevoel.”

 

Communicatie

“Het belangrijkste is dat je plezier maakt met zijn allen. Ik ben uiteindelijk degene die resultaten moet behalen. Een deel kan ik inkopen, maar de rest is mensenwerk. Je kunt mensen wel onder druk zetten, maar daar kom je niet zo ver mee. Je moet ervoor zorgen dat mensen, ongeacht hoe druk ze het hebben, ze het met plezier doen.”

 

“Mijn sterkste kant is denk ik dat ik over heel goede communicatieve vaardigheden beschik. Communicatie is naar mijn mening alles. Een van de eerste vragen die ik vaak aan mensen stel is: 'Hoe is het thuis?' Zo kom je veel over ze te weten. Ik ben geïnteresseerd in de persoon achter de functionaris. Daarnaast ben ik zelf ook heel erg open.”

 

“Ik zou graag dit werk blijven doen, maar de toekomst van een ZZP'er is helaas altijd onzeker. Ik ben heel erg bezig met communicatie, zoals NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Dat zou ik graag nog verder willen ontwikkelen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement