Ondernemend Friesland nieuws

Rabobank helpt samen met ondernemers de circulaire economie verder

Rabobank ondernemers circulaire economie

Rabobank introduceert samen met de Radboud Universiteit Nijmegen de zogeheten ‘Prestatie Indicator Circulair Ondernemen’. Hiermee proberen de initiatiefnemers meer zicht te krijgen op de circulaire economie in Nederland en de mate waarin bedrijven nu al circulair ondernemen. Ook krijgen ondernemers hiermee meer inzicht in hoe het in hun eigen bedrijf gesteld is met de circulaire bedrijfsvoering.

De circulaire economie rukt op. Steeds meer bedrijven besteden bij het ontwerpen van hun producten en in hun bedrijfsvoering aandacht aan het terugwinnen en efficiënt gebruiken van grondstoffen en materialen. Zo ontstaat een productiesysteem van gesloten kringlopen. Maar de circulaire economie blijkt ook vaak een ontdekkingsreis.

Meer bewijs voor wat circulair werkt
De “Prestatie Indicator Circulair Ondernemen” is een vragenlijst die inzicht geeft in waar bedrijven staan met het toepassen van circulaire aspecten in hun dagelijkse praktijk. Weten ondernemers  wat circulair ondernemen voor hun bedrijf  betekent? Wat gebeurt er nu echt? En wat kunnen we leren over business- en verdienmodellen? De vragenlijst over  Prestatie Indicator Circulair Ondernemen vindt u hier.

Bedrijven op weg helpen
Bedrijven die de vragenlijst invullen, krijgen ook een indicatie van hoe ‘circulair’ hun bedrijfsvoering is. Richard Piechocki, sustainable business strategist van Rabobank: “De ondernemers krijgen zo inzicht in welke mate ze elementen van circulair ondernemen al in hun bedrijf en businessmodel toepassen, verdeeld over vijf thema’s: strategie, kringlopen, waardecreatie, organisatie en verdienmodel. De uitkomsten van de indicator vormen een goede basis voor een gesprek, waarbij ondernemers in overleg met onze adviseurs kunnen vaststellen waar de kansen liggen en waar verbeteringen mogelijk zijn in hun circulaire businessmodel”.

De ‘Prestatie Indicator Circulair Ondernemen’-vragenlijst is weer een voorbeeld van de werkwijze die Rabobank al enige tijd toepast in haar programma Circular Economy Challenge. Piechocki: “Dit programma biedt regionale ondernemers de mogelijkheid om op basis van een concreet idee een actieplan op te zetten op het gebied van circulair ondernemen, zoals in de Metropool Regio Amsterdam en het Groene Hart. Het gaat om actieplannen voor hergebruik van producten, materialen en grondstoffen, demontabel productontwerp, efficiëntere productieprocessen of het aanpassen van retoursystemen of het organiseren van samenwerking in de keten.”
 
Bijdragen aan een circulaire transitie
De circulaire economie is meer dan ‘recycling 3.0’. Het is een volledige transitie van een economie, gericht op een samenleving die binnen de grenzen van de aarde kan functioneren. Dit is uiteindelijk waar Rabobank aan wil bijdragen. Kennis van hoe bedrijven hierin succesvol kunnen zijn, is daarin cruciaal. Hans Stegeman, hoofdeconoom Nederland van Rabobank: “Een circulaire economie is een enorme opgave. Onze economie is vooral nog lineair ingericht, waarbij we nog steeds vooral de financiële transactie bij verkoop meten. Een overgang naar een economie waarbij producenten bijvoorbeeld verantwoordelijk blijven voor de materialen die ze verkopen, waarbij samenwerking in een keten cruciaal is en waarbij waardecreatie om meer gaat dan financiën alleen, is waar we als bank ook aan willen bijdragen.”

 

Friese Rabobanken omarmen transitie met open armen

Ook de Friese Rabobanken omarmen het traject rondom Circulaire Economie. Benieuwd hoe? Lees dan het eerder gepubliceerde interview met directievoorzitters Elly van ’t Hof (Leeuwarden-Noordwest Friesland) en Rients Schuddebeurs (Heerenveen Zuidoost Friesland) via 'Kom maar op met die plannen' in OF Magazine digitaal.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement