Ondernemend Friesland nieuws

ROC Friese Poort bouwt circulair in Leeuwarden

ROC Friese Poort bouwt circulair in Leeuwarden

Maatschappelijk verantwoord, duurzaam, energieneutraal: Jaap van Bruggen, hoofd facilitair beleid bij ROC Friese Poort, raakt niet uitgepraat over de nieuwe huisvesting van de scholengemeenschap aan de Egelantierstraat in Leeuwarden. Op 1 oktober moet het nieuwe gebouw voor de mbo-opleidingen voor uniformberoepen worden opgeleverd.

Wat is jouw taak?
“Ik ben formeel, namens het bestuur van ROC Friese Poort, de opdrachtgever voor het nieuwe gebouw. Ik zit op dit moment midden in het project en ben elke week op de bouwplaats, vooral om te overleggen en vergaderen.”

Wat komt er in het nieuwe gebouw?
“In het gebouw worden de opleidingen gehuisvest die studenten voorbereiden op beroepen bij Defensie, de politie en in de beveiliging. Elke opleidingen heeft zijn eigen wensen en behoeften.

Zo moeten zowel binnen als buiten sportfaciliteiten aanwezig zijn. We maken onder andere een dojo voor gevechtsporten, fitness- en sportzalen en een oefenterrein voor de studenten die een opleiding in de richting van Defensie volgen, waar ze het ‘klimmen en klauteren’ en de bivaktraining kunnen doen.

Ook komen er praktijkruimtes. De opleidingen werken veel met simulatieruimtes zoals meldkamers, verhoorkamers, winkelsituaties en horecafaciliteiten, om de studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de praktijk. Daarnaast komen er voldoende leslokalen en computerruimtes voor ruim 800 studenten.”

Wat maakt dit project bijzonder?
“Twee jaar geleden pleegden we al duurzame nieuwbouw in Drachten, maar dit energieneutrale gebouw is echt ‘the next step’. Het wordt honderd procent elektrisch, wat wordt gecompenseerd door zonnepanelen. En we bouwen circulair: we hergebruiken materialen die elders al gebruikt zijn of maken gebruik van materialen die hergebruikt kunnen worden.

We hebben ons eigen gebouwpaspoort ontworpen: een registratie van alle materialen die we gebruiken. Van elk materiaal wordt vermeld waar het vandaan komt, waarvan het wordt gemaakt, waarvoor het wordt gebruikt en wat de herbestemming wordt.

Op de website kan iedereen interactief meekijken, door het gebouw ‘lopen’ en alle materialen aanklikken om hun herkomst, gebruik en herbestemming te bekijken. Tijdens het project vullen we het paspoort, in oktober staan er honderden items in.

Waarom zo ambitieus?
“ROC Friese Poort leidt studenten op voor de toekomst en vindt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen, in relatie tot duurzaamheid, betekent dat je zo energieneutraal mogelijk moeten bouwen, voor de toekomst. Wij vinden dat onze taak, als maatschappelijke instelling.”

Waar zit voor jou de uitdaging in dit project?

“Wij bouwen eigenlijk constant: we zijn een grote scholengemeenschap. Ik vind het mooi dat elk project nóg een beetje beter wordt dan het vorige. Onze studenten excelleren, dan moeten wij dat ook doen. Wij willen het beste creëren dat mogelijk is en onderscheidend zijn in Nederland.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement