Ondernemend Friesland nieuws

ROC Friese Poort bouwt mee aan ECObus het Bildt

ROC Friese Poort ECObus

Vanaf 2012 zijn de openbaarvervoer voorzieningen in en rond het Bildt weggevallen. Al snel is het idee ontstaan om een vervoerservice op te zetten in de vorm van een elektrische bus. ‘De zogenaamde EO-bus, een collectieve verenigings- of dorpsbus voor iedereen door vrijwilligers’ zegt initiatiefnemer Jan de Vries van Zorgcentrum het Bildt lachend. ‘We hebben gekozen om een bestaande vervoer bus om te bouwen tot een elektrische bus’. Studenten van ROC Friese Poort helpen mee met het bouwen van de Ecobus onder begeleiding van Frisian Motors uit Bakkeveen.

Deur tot deur vervoer voor iedereen
Het doel is om met de ECObus een deur-tot-deur vervoer voor alle inwoners van het Bildt met een vervoersbehoefte voor de korte afstand aan te bieden. ‘Het gaat om korte ritten die te kort zijn voor een taxi maar te lang om te lopen. Denk maar eens aan boodschappen doen, bezoek bibliotheek, gemeentehuis, dokter, tandarts, bezoek aan familie en kennissen, deelname aan activiteiten in het dorp of de regio, aansluiting op busvervoer, etc. de kortste rit kan 100 meter zijn. We verwachten dat met name ouderen, maar ook mensen met een lichte lichamelijke, geestelijke of verstandelijke beperking en kinderen van de service gebruik maken. We willen de vervoerservice vanaf september 2016 elke werkdag laten rijden van 8.00-20.00 uur, zo licht Jan de Vries toe.

 

De eerste stappen
‘We hebben inmiddels een bestaande bus aangeschaft, een Ford Transit’, vertelt Theo de Jong van Frisian Motors uit Bakkeveen. ‘We gaan nu het voertuig elektrisch maken in samenwerking met studenten van ROC Friese Poort’. Inmiddels werkt Bert Groenewoud, student Middenkader Engineering van ROC Friese Poort Drachten, mee aan het elektrificeren van de bus. Studenten van ROC Friese Poort Leeuwarden werken aan projectmatige werkzaamheden in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam.

 

Inspiratie
‘We zijn geïnspireerd door de Frisian Eco Car, een elektrische auto, die door studenten van ROC Friese Poort is gebouwd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018′, zo motiveert Han Westerhof van Zorgcentrum het Bildt de keuze voor de ECObus. Frisian Eco Car is een initiatief van Centrum Duurzaam. Met innovatieprojecten wil Centrum Duurzaam jongeren laten werken in duurzame projecten met de techniek van morgen in samenwerking met bedrijven. ‘Onze studenten zijn de energieprofessionals van de toekomst die een actieve bijdrage gaan leveren aan bijvoorbeeld duurzame mobiliteit’, zo is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement