Ondernemend Friesland nieuws

ROC Friese Poort en De Vries Scheepsbouw Makkum breiden samenwerking uit

Yacht Builders Academy ROC Friese Poort

ROC Friese Poort, aanbieder van o.a. maritiem mbo onderwijs in Sneek en jachtbouwer De Vries in Makkum werken sinds 2011 samen in het BedrijfsOpleidingsCentrum (BOC) op de werf in Makkum. Deze samenwerking gaat een nieuwe fase in met de doorontwikkeling van het BOC naar een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Maritiem. Met de Yacht Builders Academy, zoals het CIV gaat heten, worden bestaande opleidingen verder ontwikkeld. Voor studenten houdt dit in dat zij in een uitdagende real-life leeromgeving lessen en masterclasses krijgen van docenten van ROC Friese Poort, ervaren leermeesters van De Vries en andere experts uit het bedrijfsleven. Ook worden er innovatieve keuzedelen aangeboden die de student (inter)nationale carrièremogelijkheden bieden en, als afgestudeerde van de Yacht Builders Academy, het predicaat ‘excellent’.

Academy

Vanuit de topsector water wordt al jaren aandacht gevraagd voor het dreigend tekort aan goed geschoolde vakmensen in de maritieme maakindustrie. De Yacht Builders Academy zet dan ook volop in op het promoten van de maritieme techniek en meer instroom van leerlingen. De Academy richt zich vooral op de instroom van studenten op vmbo- en havo-niveau, zij-instromers en medewerkers die hun huidige niveau willen verhogen. Een belangrijke nieuwe doelgroep is het personeel aan boord van Feadship jachten. Aan boord van deze door De Vries gebouwde schepen is behoefte aan personeel dat in staat is vroegtijdig onderhoud te herkennen en ook zelf uit te voeren.

 

Belang

Om een oplossing te bieden aan het dreigende tekort aan goed geschoolde vakmensen én om in te spelen op de behoefte binnen het bedrijfsleven wordt vanuit de Yacht Builders Academy een nieuwe opleiding ontwikkeld; Jachtschilder, niveau 4. Deze opleiding bestaat nu nog niet. Volgens Wietse Schuitema, vestigingsdirecteur Sneek, hard nodig. “Zowel nationaal als internationaal zijn er signalen dat er behoefte is aan zo’n opleiding. Daar gaan we nu onderzoek naar doen. Voor ons als ROC Friese Poort is het van groot belang om in te spelen op de wensen vanuit de markt.”

 

Doelstelling

Met het initiatief voor de Yacht Builders Academy hebben de partners uit Sneek en Makkum de ambitieuze doelstelling gesteld om een internationaal, duurzaam en zelfvoorzienend Centrum voor Innovatief Vakmanschap op te zetten met actuele, uitdagende en innovatieve praktijkopleidingen. Voor het verduurzamen van het CIV is de samenwerking met externe partijen van groot belang. ROC Friese Poort en De Vries Scheepsbouw Makkum werken daarom samen met vmbo-scholen/vakcolleges, Maritieme Academie Holland en met brancheorganisaties zoals HISWA, Netherlands Maritime Technology. Uiteraard is ook het bedrijfsleven, zoals scheeps- en jachtbouwers en maritieme toeleveranciers, bij het CIV betrokken. Het ministerie van OCW steunt het initiatief met een subsidie voor het ontwikkelen van het CIV.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement