Ondernemend Friesland nieuws

‘Direct, to the point. Geen oeverloos gepraat’

Raethuis: ‘Direct, to the point. Geen oeverloos gepraat’

Raethuis Accountants werkt nauw samen met hun klanten. Het leek OF een goed idee om de klant zelf eens te vragen hoe ze die samenwerking ervaren. Deze keer praten we met Pieter Dirk Rondaan van Rondaan Carrosserie en Wagenbouw uit Berlikum.

“Bij Raethuis denken ze als ondernemer. Dat is een verschil met de accountants van grote kantoren”, schetst Pieter Dirk Rondaan van Rondaan Carrosserie en Wagenbouw. “Bij de grote kantoren zitten accountants veel meer vast in kaders. Rein en Rients denken met je mee en kunnen heel snel schakelen als het moet.”

 

Rein Dijkstra van Raethuis kennen ze al heel lang binnen de familie Rondaan. Daarom was de keuze voor Raethuis snel gemaakt toen er advies nodig was bij de overdracht van het bedrijf van generatie drie naar generatie vier. Samen met zijn broer en neef nam Pieter Dirk Rondaan afgelopen jaren het bedrijf over van vader en oom, die zich geleidelijk hebben teruggetrokken uit de dagelijkse operatie. “Er komt veel kijken bij een overname van zo’n oud familiebedrijf. Om dit op een verantwoorde manier te kunnen doen hebben wij de hulp ingeroepen van Raethuis.

 

Paard en wagen

Pieter Dirk Rondaan is dus van de vierde generatie Rondaans die het bedrijf leidt. In 1915 nam Syds Lolle Rondaan een bestaande wagenmakerij in Bitgum over. Destijds bouwde het bedrijf wagens voor boeren en bodes welke getrokken werden door paarden. Rondaan Carrosserie en Wagenbouw is door de tijd met de ontwikkelingen binnen de transportmiddelenindustrie mee geëvolueerd en is tegenwoordig een gespecialiseerde opbouwer van vrachtwagens en bijpassende aanhangwagens. Denk aan gemeentevoertuigen, container afzetsystemen, autolaadkranen, bulkkippers en containeraanhangwagens. Hydrauliek is de rode draad in hun huidige werkzaamheden. Daarnaast importeren en onderhouden ze ook wintermaterieel zoals bijvoorbeeld strooiwagens en sneeuwploegen. Alles wat Rondaan maakt is klantspecifiek, geen serieproductie.

 

Rondaan: “Ik ben van jongs af aan bij het bedrijf betrokken geweest. Heb vroeger ook gewoon de werkplaats aangeveegd. Toch heb ik in eerste instantie gekozen voor een carrière in de financiële wereld. Maar na verloop van tijd had ik die kant van het spectrum wel gezien. Ik wilde uiteindelijk toch graag naar de andere kant van de tafel, de ondernemerskant. Aangezien de affiniteit met ons bedrijf er altijd is gebleven, ben in gesprek gegaan met de familie. En sinds een jaar of zeven ben ik onderdeel van ons oud Friese familiebedrijf. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ondernemen is zo mooi. Geen dag hetzelfde.”

 

Direct en to the point

“Toen we de zaak overnamen wilden we met de blik vooruit voorzichtig wat veranderingen doorvoeren”, vertelt Rondaan. ”Niet als een olifant door een porseleinkast, want er stond gewoon al een heel mooi bedrijf. We wilden vernieuwen zonder daarbij de historie uit het oog te verliezen. Ons financiële pakket moest bijvoorbeeld worden vernieuwd. Raethuis heeft ons daarbij geholpen. Ze hebben ons bijgestaan in de bescheiden transities die we hebben doorgevoerd. Ze voorzien ons nog steeds van advies en doen onze boekhouding. Raethuis beperkt zich niet alleen tot advisering, maar denkt oprecht met je mee. Ik ken ze, weet waar ze vandaan komen. Dat geeft vertrouwen. Ik houd van hun aanpak. Ze zijn heel direct, to the point. Geen oeverloos gepraat.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Juridisch specialist