RoTa Rijwielen blikt op een bewogen eerste jaar terug

Wat bij binnenkomst meteen opvalt, is hoe netjes de zaak eruit ziet. Het ruime winkelgedeelte met de grote ramen zorgt voor een prettige lichtinval. Het werkplaatsgedeelte is net zo overzichtelijk ingericht. De antieke leren jas aan de muur verraadt Rolands andere liefde: gemotoriseerde tweewielers.

Er hangt een ontspannen sfeer, ondanks dat Roland het smoordruk heeft. “Gelukkig helpt mijn vader me twee dagen per week, dat scheelt enorm.” Roland en zijn vader Taeke – vandaar de naam RoTa Rijwielen – zijn een echt tandem. “Mijn vader weet altijd aan het eind van de dag wat de omzet is” zegt Roland, terwijl hij een kopje koffie voor me inschenkt. “Ik ben dan alweer bezig met de dag van morgen.”

Die drukte is van de laatste paar maanden. Lange tijd lijkt het er namelijk op dat de zaak het niet gaat redden. “Dat klopt” beaamt Roland, “dat had meerdere oorzaken. Ik begon op het moment dat het fietsseizoen eigenlijk alweer voorbij was. En omdat niemand mij kende, moest ik daarnaast uiteraard het vertrouwen van de klanten winnen.” Hij herinnert zich dat het op een gegeven moment zo krap wordt, dat hij op de fiets naar zijn bank rijdt om te vragen of hij alsjeblieft rood kan staan. “Helemaal niets voor mij, ik had de zaak overgenomen met mijn eigen geld. Maar ik was blij dat de bank me daarin meteen tegemoet kwam.”

Langzamerhand weten gelukkig steeds meer mensen de weg naar de fietsenzaak te vinden. De acht fietsen waarmee de zaak start, worden verkocht, nieuwe ingekocht. De werkplaats draait overuren. Maar net als alles lekker begint te lopen en Roland het verlies van de eerste maanden aan het inhalen is, breekt de coronacrisis uit en loopt de klandizie hard terug. “Vrij snel kreeg ik te horen dat ik geen aanspraak kon maken op de speciale overheidssubsidie voor bedrijven.”

Voor de tweede keer ziet het er somber uit voor RoTa. Tot de gemeente bijspringt waardoor Roland het hoofd nipt boven water weet te houden.

En opeens, vrijwel van de ene op de andere dag, gaan de zaken lopen. Door de crisis stappen mensen massaal op de fiets. Om in beweging te blijven, vakantieplannen voor het buitenland worden omgegooid naar fietsen in eigen land. “Als premier Rutte daarbij mensen oproept om vooral de fiets te pakken, zul je mij niet horen klagen!” lacht Roland, “we blijven uiteindelijk toch een fietsend volkje en Friesland is een prachtige provincie om op die manier te verkennen.” Naast verkoop en reparatie, verhuurt RoTa fietsen. “Ze bellen vanuit heel Nederland om er een te reserveren. Ze zijn vrijwel de hele zomer bezet waardoor ik zelfs een paar keer ‘nee’ heb moeten verkopen. Ik vrees dat ik het aantal huurfietsen in de toekomst moet uitbreiden.”

Daarover gesproken, hoe ziet Roland de toekomst van zijn zaak?
“Ik wil graag nog meer service bieden. Meer accessoires voor in de winkel en meer capaciteit voor reparaties. Uiteraard wil ik mijn assortiment fietsen uitbreiden met meer modellen van de merken die ik al verkoop. Ik zit voorzichtig te denken aan het verkopen van racefietsen. Voor mij is het belangrijkste dat de prijs-kwaliteitverhouding blijft zoals-ie is. Daar ben ik zeer tevreden over, evenals mijn klanten. Allemaal iets voor wanneer de nieuwe collectie er is, begin volgend jaar. Oh ja, en we zijn bezig met de vernieuwde website die in het najaar de lucht ingaat.”

Hij ziet het zitten? “Jazeker, ik zie het zitten. Wil je nog een tweede kopje koffie trouwens?” “Ja, lekker” zeg ik en bedenk me ondertussen dat dit precies is wat me zo bevalt aan dit bezoek. Het gevoel als gast behandeld te worden en de enorme glimlach die ik erbij krijg wanneer Roland de koffie voor me neerzet, maakt het af. Ik weet direct, dat gevoel geeft hij zijn klanten ook!

Delen via

Vergelijkbare berichten