Ondernemend Friesland nieuws

Samenwerking HIMBO werpt vruchten af

Eric Meijer voorzitter van HIMBO

Het gaat goed met Burgum. Er zijn steeds meer evenementen, het winkelcentrum wordt alsmaar gezelliger en de ondernemers zijn creatief en actief. Dit trekt meer en meer mensen naar het dorp. De positieve flow is voor een groot deel te danken aan de inspanningen van de werkgroep Burgum Heeft Meer (BHM), de Burgumer Aktiviteiten Kommisje (BAK) en de overkoepelende ondernemersvereniging HIMBO.

Erik Meijer, voorzitter van HIMBO (Handel, Industrie, Middenstand Bergum en Omstreken), is een blij man. Zijn vereniging heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Zo is het ledenaantal de afgelopen jaren gestegen tot het huidige 110. "Na mijn aanstelling in 2013 hebben we als eerste een campagne in het leven geroepen om te vertellen wat de HIMBO precies is en waarom je lid zou moeten worden. Hierdoor hebben we veel nieuwe leden mogen begroeten, onder andere gevestigd op de industrieterreinen, en ondernemers die bijvoorbeeld digitaal actief zijn. We zijn van een traditionele winkeliersvereniging omgevormd naar een netwerkclub voor alle ondernemers in Burgum en omgeving. Dit is belangrijk, want we hebben elkaar nodig en moeten goed samenwerken."

 

Kleinere activiteiten

HIMBO behartigt sinds 1936 de belangen van de ondernemers in het kleine en middelgrote bedrijf en beroep in Burgum en directe omgeving. Meijers vader was jarenlang lid. “De HIMBO is altijd nog bekend van de traditionele feesttent, maar daar is men mee gestopt. De middenstanders profiteerde er niet meer voldoende van.” Zelf begon de directeur van Expert Meijer aan de Schoolstraat twintig jaar geleden met zo’n tien andere, jongere ondernemers in de BAK. “Daardoor zijn er veel meer kleinere activiteiten en evenementen in het centrum gekomen, zoals de midzomermarkt, VIP-avonden, het korenfestival, een foodtruckersfestival en het Burgummer Mearkesfestival. Daarnaast is er regelmatig live-muziek in het centrum en worden er kinderactiviteiten georganiseerd.”

 

Activiteitenfonds

De evenementen zijn mede mogelijk dankzij een activiteitenfonds dat nog niet zo lang geleden in het leven werd geroepen. "Alle winkeliers betalen nu naar eigen draagkracht contributie", legt Meijer uit. "Dit gebeurt aan de hand van de WOZ-waarde. Voorheen was een aantal winkeliers geen BAK-lid. Zij betaalden niet mee aan evenementen maar profiteerden er wel van; de 'free riders'. Nu is het wel zo eerlijk. Bijkomend voordeel van het fonds was dat de HIMBO-contributie omlaag kon, wat het lidmaatschap aantrekkelijker maakte."

 

Beter ondernemersklimaat

Om Burgum in de regio beter om de kaart te zetten, is vijf jaar geleden de werkgroep BHM opgericht. "Een denktank met daarin ondernemers en vertegenwoordigers van dorpsbelangen en de gemeente Tytsjerksteradiel', aldus Meijer. "Zij kijken naar de uitstraling van het dorp in zijn geheel, een soort citymarketing. Ook houden zij zich bezig met onderwerpen als leegstand en werkgelegenheid." Dat de gemeente hierbij aanschuift, onderstreept volgens Meijer het verbeterde ondernemersklimaat. "Voorheen stonden ondernemers en de gemeente nog wel eens recht tegenover elkaar. Dat is helemaal veranderd. We zijn een betere gesprekspartner geworden. Er wordt door de gemeente ook meegedacht. Zo is economisch beleidsmedewerker Jan Sijtsma actief betrokken bij het centrum van Burgum en hij fungeert als sparringpartner bij diverse ondernemersinitiatieven."

 

Nieuwe winkelstraat

Door de samenwerking op verschillende fronten heeft Burgum recent een paar fraaie wapenfeiten mogen bijschrijven. Neem het compleet opnieuw ingerichte parkeerterrein midden in het centrum, waar traditiegetrouw gratis geparkeerd kan worden. Meijer: "Dankzij een grote financiële bijdrage van de gemeente Tytsjerksteradiel en subsidie vanuit de Provincie Fryslân, is er in totaal anderhalf miljoen voor beschikbaar gekomen. Hierdoor heeft de gemeente het centrale parkeerterrein op de markt uitgebreid en op fraaie wijze opnieuw ingericht. Verder is er in het centrum gratis wifi beschikbaar gekomen." Momenteel zitten de HIMBO-leden midden in het traject 'Platform De Nieuwe Winkelstraat', waarbij het toekomstbestendig maken van winkelgebieden centraal staat. Meijer: "Met dank aan de Rabobank die een substantieel deel van de kosten voor het traject draagt. Het gaat om een landelijk platform met professionals waarvan wij werksessies krijgen. Hieruit volgt straks een actieplan. In de loop van volgend jaar is het traject afgerond en kunnen we Burgum nog beter op de kaart gaan zetten."

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement