Ondernemend Friesland nieuws

Santexo steekt provinciehuispersoneel in duurzame kleding

De kledingindustrie staat aan de vooravond van een nieuwe revolutie: circulaire kleding. Santexo heeft medewerkers van Provinsjehûs Fryslân op een heel eigentijdse wijze in het nieuw gestoken. De kunststofkleding waarin zij gaan werken, kan keer op keer worden gerecycled tot nieuwe kleding. Met deze revolutionaire kleding draagt de Leeuwarder-Dokkumer bedrijfskledingspecialist bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Kom er maar eens op: 100% polyesterkleding die aanvoelt als hoogwaardige wol en ademend is en die na het afdanken ervan kan worden verwerkt tot nieuwe kleding. Tegenwoordig is ook dit mogelijk. Dat bewijzen de stijlvolle herbruikbare colberts, pantalons en overhemden waarin de gastheren en -vrouwen van Provinsjehûs Fryslân dankzij Santexo goed voor de dag komen.

 

Comfortabel en minder CO2-uitstoot

Net als het provinciehuis hecht Santexo niet alleen veel waarde aan een representatief uiterlijk van werknemers, maar ook aan duurzaamheid. Directeur Willem de Jong: ‘We moeten zuinig omspringen met grondstoffen. Circulaire kleding heeft daarom de toekomst. Deze kleding is net zo mooi en comfortabel als conventionele kleding, maar heeft één heel belangrijk pluspunt: de productie ervan vergt vijftig procent minder water en zorgt voor twintig procent minder CO2-uitstoot. Dat is een veelbelovende ontwikkeling die wij graag omarmen.’

 

Ook bijzonder is dat het recyclingproces online voortdurend te volgen is. Dat proces begint met een polyesterdraad waarvan circulaire kleding wordt gemaakt. Op internet kan men op de hoogte blijven van waarin die draad op een bepaald moment is verwerkt, waar de gebruikte kleding is ingeleverd en hoe vaak de draad is hergebruikt.

 

Van kleding tot tuinbank

Klanten van Santexo spinnen garen bij het dragen van circulaire kleding. Indirect sparen zij door het verkleinen van de ecologische voetafdruk het milieu. Bovendien levert dit minder bedrijfskledingafval op. En dus ook een kostenbesparing. Circulaire kleding kan tot wel acht keer worden hergebruikt en is een lang leven beschoren.

 

De kledingrevolutie staat niet stil. Willem de Jong: ‘Santexo bekijkt momenteel de mogelijkheden van nog een andere vorm van kledinghergebruik. We willen de gebruikte bedrijfskleding van een grote hotelketen terugnemen, deze laten verwerken tot kunststofgrondstof en daarvan uiteindelijk producten laten maken die dat bedrijf goed kan gebruiken. Bijvoorbeeld tuinbanken en serveerbladen. Echt geheel van deze tijd. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet alleen zeer belangrijk voor ons milieu, maar biedt ook prachtige uitdagingen. Santexo gaat die graag met klanten aan.’

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement