Ondernemend Friesland nieuws

Smallingerland; ‘Den Haag bezuinig niet verder op gemeenten'

Smallingerland en ruim twintig andere gemeenten in Nederland roepen Den Haag op niet nog meer te bezuinigen op zorg. De gemeenten waarschuwen dat het de komende jaren behoorlijk mis kan gaan als er opnieuw minder geld naar de gemeenten gaat voor Wmo en jeugdhulp.

Extra bezuinigingen

Op de nieuwe taken in het sociaal domein voorziet Smallingerland voor 2016 een tekort van afgerond €4 miljoen. Dit loopt vervolgens op naar een tekort van €5,6 miljoen per jaar vanaf 2019. De ramingen zijn op verschillende punten nog onzeker. Het kan goed zijn dat de bedragen negatiever gaan uitpakken. Toen de gemeenten begin dit jaar extra zorgtaken  van het rijk kreeg, moesten ze dat al met fors minder geld uitvoeren. Halverwege het jaar kwamen daar nog eens extra bezuinigingen overheen. Dit was tegen de afspraken in.

 

Gemeentefonds
Gemeenten zijn voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van rijksgeld uit het Gemeentefonds. In Smallingerland gaat dat in 2016 om €98 miljoen van een totale begroting van €183 miljoen. De inkomsten uit het Gemeentefonds veranderen een paar keer per jaar aanzienlijk. Ook daarop is en wordt het nodige bezuinigd. De effecten voor Smallingerland bedragen enkele miljoenen per jaar. Samen met ruim 200 andere gemeenten heeft Smallingerland bij minister Plasterk aangedrongen op het terugdraaien van bezuinigingsplannen. De vrees bestaat dat dit breed ten koste gaat van gemeentelijke voorzieningen.

 

Tussen wal en schip

Het grootste probleem vanaf 2016 is een nieuwe manier van het verdelen van het geld. Hierdoor heeft een aantal gemeenten opnieuw te maken met minder geld voor meer taken. Voor sommige gemeenten betekent dit dat ze 30 procent minder geld krijgen dan nu. Dit kan leiden tot wachtlijsten en kwaliteitseisen die we niet meer kunnen halen. Kwetsbare inwoners dreigen tussen wal en schip te belanden.


Binnenkort behandelt de Tweede Kamer dit onderwerp. Met deze brief willen de gemeenten zorgen voor een betere en eerlijker verdeling van het geld.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement