Ondernemend Friesland nieuws

Noord-Nederland wordt proeftuin voor slimme maakbedrijven

Slimme maakbedrijven Noord Nederland

Noord-Nederland moet een proeftuin worden voor slimme fabrieken. Dat is het doel van een samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen. In het Smart Industry Fieldlab ‘Region of Smart Factories’ leggen zij zich de komende vier jaar toe op de versterking en het toekomstbestendig maken van de maakindustrie met behulp van nieuwe ICT-toepassingen. Deelnemers en overheden trekken hier gezamenlijk ruim € 20 mln. voor uit. Het programma moet 600 nieuwe banen opleveren.

In Noord-Nederland is veel kennis aanwezig over slimme productie. Die kennis zit vooral bij een kleine kopgroep van (grote) bedrijven. De Region of Smart Factories is georganiseerd rondom een aantal daarvan, zoals Philips Drachten, Fokker Hoogeveen en CIG Central Industry Group Groningen. Deze zijn al volop bezig met technologische ontwikkelingen zoals robotisering, 3D-printen en digitale productieprocessen. De essentie van Smart Industry is dat apparaten zichzelf en elkaar gaan aansturen. Hierdoor kunnen productieprocessen efficiënter en tegen lagere kosten en wordt het voor bedrijven weer aantrekkelijk om hun producten niet meer in lagelonenlanden, maar weer gewoon  in Nederland te maken. Dat is goed voor de werkgelegenheid in het Noorden. Dat levert niet alleen banen op bij de grote bedrijven, maar ook in het mkb. 

 

10 pilotprojecten

Het programma is ontwikkeld door de NOM en bestaat uit verschillende onderdelen.

In tien pilotprojecten stellen de koplopers hun bedrijf beschikbaar als praktijkomgeving en werken ze samen met  andere bedrijven en kennisinstellingen aan het verder ontwikkelen van nieuwe technologieën. De kennis uit het project wordt verder verspreid via de kennisinstellingen, een kenniscentrum en via een platform waaraan geïnteresseerde bedrijven kunnen deelnemen. Ook is er een directe samenwerking met het Innovatiecluster Drachten, waarin al 13 High Tech bedrijven actief zoeken naar oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst. Het Fieldlab Region of Smart Factories maakt deel uit van de landelijke Actieagenda Smart Industry.

 

Financiering

Het Smart Industry Fieldlab Region of Smart Factories wordt gefinancierd door 33 noordelijke bedrijven en kennisinstellingen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen, de gemeente Smallingerland en het ministerie van Economische Zaken.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement