Ondernemend Friesland nieuws

Smeding eerste gouden groothandel

Smeding Groenten en Fruit filiaal sfeerbeeld

Smeding Groenten en Fruit is gecertificeerd op het gouden niveau van de Barometer Duurzame Groenten & Fruit. Hiermee is Smeding de eerste groothandel in groenten en fruit met dit certificaat. De Barometer Duurzame Groenten & Fruit is een onafhankelijk en officieel keurmerk waarmee een groothandel aantoont dat het assortiment aardappelen, groenten en fruit (AGF) én de bedrijfsvoering duurzamer dan gangbaar zijn. Voor certificering moet een bedrijf voldoen aan verplichte eisen en een minimaal aantal punten behalen via keuzemaatregelen.

Paul Kingma, directeur Inkoop van Smeding: “De Barometer kent een systeem van oplopende certificatie op de niveaus brons, zilver en goud, waarbij het gouden niveau gelijk staat aan Milieukeur-certificering. Wij hebben bewust gekozen voor dit hoogste niveau. We zijn geen borstkloppers, maar als we ergens voor gaan dan doen we het meteen goed. Met de certificering geven wij concrete invulling aan ons streven naar duurzamer werken, een belangrijke pijler in onze missie.”

 

Duurzame inkoop
De certificering hield onder andere in dat Smeding tenminste 12% gecertificeerd duurzaam inkoopt. Kingma: “Wij zitten nu al op 15% en willen volgend jaar naar tenminste 18%. Daarmee willen we een olievlek-effect creëren, doordat we ook onze toeleveranciers meenemen in onze verduurzaming.”

 

Restant naar Voedselbank
Voor certificering voor de Barometer moet een groothandel - naast de verplichte eisen - ook een minimaal aantal punten aan keuzemaatregelen behalen. In die keuzemaatregelen heeft Smeding zich vooral gericht op het tegengaan van voedselverspilling en op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Met de Voedselbank hebben we een overeenkomst waardoor we inmiddels vier keer per week onze restanten aan hen leveren”, vertelt Kingma. “En we hebben een contract met het tomatenteeltbedrijf van Empatec, waar uitsluitend mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Wij nemen al hun producten af. Daarnaast werken we samen met kwekerij Osdorp, qua opzet een vergelijkbaar teeltbedrijf.”

 

Trots en blij
“Wij zijn trots op dit certificaat en blij met SMK, de ontwikkelaar en beheerder van het certificatieschema”, zegt Kingma. “Milieukeur en de Barometer Duurzame Groenten & Fruit zijn controleerbare en onafhankelijke keurmerken, die de gehele sector kunnen verduurzamen. Als onze werkwijze gangbaar wordt, betekent dit dat de sector weer een stuk duurzamer werkt. En wij zijn dan als het goed is samen met SMK alweer de lat hoger aan het leggen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement