Soprema: specialist in dakmaterialen

Op zoek naar een leverancier voor dakmaterialen, dan kun je altijd terecht bij Soprema Center aan de Apolloweg 16A In Leeuwarden. ,,We hebben alles op het gebied van dak- en bouwmaterialen”, aldus vestigingsleider Pieter Bakker.

Soprema Leeuwarden is één van de vijftien Soprema Centers in Nederland, die materiaal leveren aan aannemers, loodgieters, dakbedekkers en klusbedrijven. ,,We leveren aan allerlei soorten bedrijven van groot tot klein. We zijn naast groothandel in dak- en bouwmaterialen ook producent”, legt Bakker uit. ,,Soprema is een multinational met verschillende fabrieken in heel Europa van Frankrijk tot Scandinavië. In Friesland is IJlst de dichtstbijzijnde fabriek, waar dakrollen – ook wel bitumen genaamd – worden gemaakt.”

Het verkooppunt in Leeuwarden – waar vier werknemers werken –  is uitsluitend bedoeld voor bedrijven en niet voor particulieren. ,, Bij Soprema Center vinden klanten een compleet assortiment dakmaterialen voor platte en hellende daken en diverse bouwmaterialen. We hebben een magazijn met voorraden en bestellingen kunnen bij ons worden opgehaald, maar we bezorgen ook door het hele land. We hebben een groot distributiecentrum in Wijchen. Vanaf hier rijden dagelijks meer dan twintig vrachtwagens door het hele land om bestellingen te bezorgen bij klanten, voorraden aan te vullen bij de verschillende Soprema centers of spullen bij te laden.”

Druk

De drukte in de bouw is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. ,,In de coronajaren gingen veel mensen bezig met het verbouwen van hun huis. Dat betekende dat er veel dak- en bouwmaterialen nodig waren en het is nog steeds druk in de bouw”, aldus Bakker. ,,Niet alleen de vraag naar materiaal is groot, maar ook naar personeel. Wij zijn soms net een uitzendbureau en proberen bijvoorbeeld dakbedekkers te vinden en bij bedrijven uit te zetten.”

De oververhitte bouwwereld zorgde voor de bouwvak nog voor tekorten in de bitumen. ,,De fabriek in IJlst heeft daardoor een tijd duurdere bitumen moeten inkopen vanuit diverse landen”, vertelt de Leeuwarder vestigingsleider, die al 29 jaar in het vak zit. ,,De problemen met de toelevering van bouwmaterialen zorgde in de hele bouwwereld voor moeilijkheden. Maar gelukkig hebben we de voorraad weer goed op peil en kunnen we volop leveren.”

Oplossingen

Hij vindt het mooie aan zijn vak dat hij mee mag denken over oplossingen voor de klant en ze op die manier kan ontzorgen. ,,We bieden onze klanten ook dakbedekkerscursussen aan. De leerlingen leren de foefjes en details van het vak en krijgen vervolgens een certificaat. Zo helpen we onze klanten met het opleiden van goed personeel. Dit gebeurt door heel Europa.”

Maar binnen Soprema wordt ook gekeken naar innovaties op het gebied van duurzame dak- en bouwoplossingen, zoals bijvoorbeeld het groen dak. ,,Op een plat dak kun je plantjes gebruiken als dakbedekking. Je zorgt voor biodiversiteit en luchtzuivering, maar eveneens voor een waterbuffer. Het houdt het water vast, waardoor de rioleringen worden ontlast. We blijven zo steeds meedenken als Soprema met onze klanten.”

Vergelijkbare berichten