Ondernemend Friesland nieuws

Hoofd Staatsbosbeheer Fryslân bekroont De Leyen met Wâldpyk-status

Sertifisearring De Leyen 26 maaie

26 mei heeft Jesler Kiestra, directeur van Staatsbosbeheer Fryslân, het Wâldpyk-keurmerk uitgereikt aan Pier Hager en Mascha Dalstra van Paviljoen De Leyen in Rottevalle. Het restaurant krijgt het keurmerk voor hun structurele gebruik van producten uit de eigen omgeving en het betrekken van de typische Wâlden-natuur tot op het bord van hun gasten. Ze trekken bijvoorbeeld met gasten en kruidenexpert Mirjam Frieswijk van IVN De Wâlden er op uit om kruiden en eetbare planten te ontdekken in het nabij gelegen Plukbos de Grinspôle. Het eetbaar goed dat gasten tegenkomen, verwerken ze weer in gerechten. Speciaal voor hun Duizendbladsoep overhandigde Kiestra daarom ook het certificaat van Landelijk Erkend Streekproduct aan De Leyen. 

Rondleiding

De uitreikingceremonie start met een rondleiding door Plukbos de Grinspôle, dat is opgezet door het paviljoen in samenwerking met Staatsbosbeheer, IVN De Wâlden en Landschapsbeheer Friesland. Onder een heerlijk zonnetje neemt Mirjam Frieswijk gasten en genodigden mee het plukbos in. Met prachtig uitzicht op het meer De Leyen en het omliggende veenlandschap struint de groep het bos af op zoek naar pareltjes. Het gezelschap blijft staan bij onlangs aangeplante Walnootbomen. Bij de stammen groeit Duizendblad. Pier Hager: “Om onze soep continu te kunnen serveren in het seizoen, werken we samen met Natuurtuin 't Hummelhûs in Oudehorne voor een constante aanvoer van biologisch Duizendblad. Via deze kruidenwandelingen die we gasten bieden, is dit een mooie manier om het Duizendblad in het wild te laten zien”.

 

Mirjam neemt de groep verder op sleeptouw. Bij een plantje met prachtige paarse bloemetjes blijft ze stilstaan. Ze trekt de bladeren er vanaf en laat de aanwezigen erop kauwen. Menigeen is duidelijk en hoorbaar verrast door de mintachtige smaak die vrij komt op de smaakpapillen. Het blijkt Hondsdraf te zijn. “Als je de blaadjes onderdompelt in chocolade dan heb je je eigen ‘After-eight’”, vertelt Mirjam. Bij terugkomst krijgen de gasten een Duizendbladsoep voorgeschoteld met daarin shiitakes van Bert Dijkstra van paddenstoelkwekerij De Feanhoper in De Veenhoop. Het doet denken aan Spinaziesoep maar met een geheel eigen smaak.

 

Certificaten

De dag wordt afgesloten met het uitreiken van de certificaten. Jesler Kiestra roemt de filosofie die De Leyen er op na houdt. “We werken als Staatsbosbeheer al langer op een prettige manier samen met De Leyen in diverse natuurprojecten. Het bedrijf vertolkt een voorbeeldfunctie van hoe een bedrijf de natuur op een goede manier gebruikt als versterking van haar bedrijfsvoering”, aldus Jesler Kiestra.

 

Foto: Pier Hager en Mascha Dalstra (rechts), Jesler Kiestra (midden), Frank Dankmeijer van Stichting Wrâldfrucht/Wâldpyk (links).

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement