‘Startups en scale-ups zijn echt op hun plek bij Rabobank’

augustus 21, 2024

Van het bijzondere ondernemersverhaal van Niels Postma van Tapp krijgt iedereen bij Rabobank Leeuwarden een glimlach op zijn gezicht. Ook Wim Nijp, directeur MKB Friesland en Erik van der Knijff, adviseur MKB. Tapp levert slimme papieren dataloggers voor het monitoren van onder andere temperatuur en vochtigheid tijdens het transport van bijvoorbeeld bloemen, voedsel en medicijnen. Postma vroeg voor zijn startup een Rabo Innovatielening (RIL) aan. Hij is enthousiast over de betrokkenheid van de bank.

Wim Nijp en Erik van der Knijff vertellen dat Rabobank veel meer biedt dan een product zoals de RIL. “We hebben een unieke startup en scale-up desk: hiermee bieden we ondernemingen niet alleen financiële oplossingen, maar ook het netwerk en de kennis die zij nodig hebben om succesvol te kunnen groeien.”

Recyclebare dataloggers

Voor Tapp was deze desk, in dit geval in de persoon van Harjan van der Linde, een uitkomst. Postma vertelt: “Tot op bepaalde hoogte kun je met eigen kapitaal je onderneming opbouwen, maar op een gegeven moment wordt het teveel.” Hij legt uit: “Wij maken intelligent papier waarin chips en sensoren zitten. Dit papier wordt gebruikt als datalogger. Dataloggers zijn draagbare meetinstrumenten die met behulp van sensoren gegevens meten en opslaan. Ze worden massaal gebruikt voor internationale zendingen, vooral voor gekoeld transport. Als bloembollen vanuit Nederland naar Amerika reizen en bij aankomst niet meer goed blijken te zijn, wordt de datalogger uitgelezen om te bepalen wat er is misgegaan en wanneer. Het is te kostbaar om de dataloggers terug te sturen, ze worden massaal weggegooid. Ze zorgen daarmee voor enorm veel elektronisch afval: e-waste. Onze papieren dataloggers lossen dit probleem op: ze zijn 100% recyclebaar.”

Smart paper

Postma kwam op het idee nadat hij – als afgestudeerd jurist die geen advocaat wilde worden – in een drukkerij aan het werk ging. “Ik kwam erachter dat papier overal ter wereld op dezelfde manier wordt gerecycled. Daarna zocht ik uit hoe papier ‘slim’ gemaakt kon worden en welke toepassingen je daaraan kon koppelen.” Na een presentatie die Postma in

2020 gaf over ‘smart paper’ vroeg Koenraad Witteveen van HZPC of er, naast een chip, ook sensoren in papier kunnen worden geplaatst. Postma schakelde hiervoor schoolvriend en programmeur Fabian Hijlkema in. Samen richtten zij vervolgens Tapp op. “We hebben een succesvolle pilot gedaan met HZPC: ze zijn nog steeds klant bij ons.”

Al gauw nam de onderneming een enorme vlucht. Postma en Hijlkema kochten chips en sensoren in, verder deden ze alles zelf. “Firmware op de chips schrijven, software schrijven zodat de chips communiceren met onze zelf ontworpen app en cloudplatform… Alles zelf doen gaf ons veel vrijheid en flexibiliteit, maar was ook bijzonder kapitaalintensief.” Een ontmoeting met Harjan van der Linde, Startup & Scale-up Banker voor Rabobank Noord- en Oost-Nederland, veranderde alles.

Kritische blik

Postma knikt: “Harjan heeft ons enorm goed geholpen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om het met hem over het bedrijf te hebben. Als oprichter van een startup heb je best veel stress. We hebben veel contact en Harjan begrijpt precies wat we nodig hebben.” Postma benadrukt: “Een goede klik betekent niet dat je zomaar een lening krijgt bij Rabobank. Je moet goed beslagen ten ijs komen. Ik vond het best spannend om een pitch op te stellen en een presentatie te geven aan specialisten die kritische vragen stelden. Je moet je voor zo’n aanvraag aan een format houden en een gedegen begroting maken. Je wordt daardoor gedwongen om goed naar je plannen en je proces te kijken. Dit raad ik overigens elke startende ondernemer aan.” Inmiddels bestaat Tapp uit een mooi team van experts en is het gelukt een investeerder aan boord te krijgen. “Dat laatste heeft wel een jaar geduurd. Waar het bij Rabobank snel ging omdat ik alles goed voor elkaar had, duurde dit veel langer.”

Juiste kennis en breed netwerk

Naast verstand van financieringen is ook de juiste kennis en een breed netwerk nodig. Nijp bevestigt: “Dat bieden wij als Rabobank volop. Trek onze adviseurs gerust aan hun jasje. We helpen je graag.” Van der Knijff haakt in: “We hebben ontzettend veel kennis in huis en we staan open voor de plannen van startende ondernemers: van hun innovatieve ideeën krijgen we zelf ook energie!” Postma knikt en besluit: “Ik denk dat weinig banken zo met startups bezig zijn als Rabobank. Ik kan het in elk geval iedereen aanraden: wij zijn ontzettend goed geholpen.”

Meer weten? Kijk op www.rabobank.nl/ bedrijven/startups-en-scale-ups

Rabo Innovatielening (RIL)

De RIL is een achtergestelde lening voor innovatieve ondernemingen zoals startups. Van der Knijff: “Reguliere financieringen zijn minder passend voor ondernemingen die nog in de ontwikkelingsfase zitten. Door een product als de RIL aan te bieden, kunnen we deze bedrijven van de toekomst – want zo zien wij startups – een goede financieringsoplossing bieden in deze fase van hun bestaan.”

Delen via

Vergelijkbare berichten