Ondernemend Friesland nieuws

Stichting Wetterwalden Butenfjild krijgt bruikbare ideeën LYTShuske van studenten

Stichting Wetterwalden Butenfjild krijgt bruikbare ideeën LYTShuske van studenten

Tachtig eerstejaars bouw en infra studenten van alle 4 vestigingen van ROC Friese Poort startten het studiejaar 2018 – 2019 met een gezamenlijk duurzaam introductieprogramma. ‘Dit programma bestaat uit veldwerk en een praktijkopdracht van Stichting Wetterwalden’, legt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort uit. ‘Dit noemen we levensecht onderwijs waarbij de student van nu zich ontwikkelt tot de vakman/vrouw van de toekomst’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan.

Veldwerk
Woensdag 5 september 2018 kwamen de studenten bij elkaar op landgoed Mariahoeve in Feanwâlden. ‘Ze gaan kamperen, maar ook gaan ze het gebied wandelend, fietsend en varend ontdekken als voorbereiding op de Challenge LYTShuske’, vertelt Oege Hiddema van Wetterwalden Butenfjild. Op deze manier verplaatsten de studenten zich in de toerist en maakten zij kennis met de ideeënwereld van Romke Kinderman, die bij zijn onderwater gezette landerijen duurzame overnachtingsmogelijkheden wil realiseren. Bovendien kregen de studenten inspiratie van ecoloog Eddy Wymenga die vertelde over nieuwe isolerende bouwstoffen zoals de lisdodde en door het bezoek aan De Omleiding, een boerenbedrijf waarvan Annemarije Morssink een recreatiebedrijf heeft gemaakt.

 

Challenge LYTShuske
Vrijdag 7 september 2018 gingen de studenten aan de slag met een Challenge van Stichting Wetterwalden in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam onder begeleiding van Frysklab. ‘Deze Challenge is een innovatieve ontwerpopdracht waarbij onze studenten met ideeën komen voor een praktijkvraag van een opdrachtgever’, vertelt Roeland Westra. ‘We willen graag dat jullie nadenken over het ontwerpen van een duurzaam en compact verplaatsbaar LYTShûske voor twee personen’, zo dagen Oege Hiddema en Romke Kinderman de studenten uit. ‘We zijn op zoek naar een eigentijdse variant van de vroegere trekkershut inclusief aanlegsteiger en bestrating’. Aan het eind van de Challenge kwamen de studenten met maar liefst 12 bruikbare ideeën.

 

Bruikbare ideeën
‘Opvallend aan de meeste ontwerpen is het gebruik van zonnepanelen als een ’normale’ voorziening , wat zeker op afgelegen natuurlocaties een voordeel is, is de eerste reactie van Oege Hiddema. ‘Ook zien we dat jullie bij voorkeur duurzame materialen uit eigen regio in de ontwerpen verwerken’. Zelfs de meest creatieve ideeën zoals een wigwamtent van hout en riet, maar ook een innovatief ontwerp met opklapbaar terras en een te openen dak, passen goed in de natuur. Bij de beoordelimg van de ideeën lette de jruy op aantrekkelijkheid voor de recreanten, gemak en efficiëntie voor de verhuurder, duurzaamheid van constructie en materiaal, maar ook de originaliteit en technische creativiteit. De komende weken werken de studenten hun ideeën uit in het lesprogramma tot haalbare concepten.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Juridisch specialist