Ondernemend Friesland nieuws

Student Friesland College maakt interieur voor eigen school

Student Friesland College maakt interieur voor eigen school

Als student krijg je niet vaak zo’n opdracht: meubels maken voor je eigen school. De 20-jarige Hart-Bastiaan Pijnakker heeft het momenteel echter juist daar druk mee. Hij maakt namelijk tafels en banken voor het Friesland College in Heerenveen. De school waar Hart-Bastiaan het bbl-traject (werken/leren) volgt van de opleiding Meubelmaker en waarvoor hij een opdracht uitvoert bij zijn leerbedrijf en werkgever Westra Interieur in Burgum.

Vorig jaar kreeg Hart-Bastiaan uit De Trieme al een vast contract bij Westra Interieur. En dat gebeurt een 19-jarige niet zomaar in deze branche en in deze tijd. Zijn baas heeft dan ook zelden zo’n goede kracht in zijn bedrijf gehad. “Hart is echt uniek. Hij werkt nauwkeurig en doet dat ook nog in een bepaald tijdsbestek. Dan ben je een echte vakman”, verklaart Feico Westra, eigenaar van de meubelmakerij.

 

Unieke meubelstukken

Het Burgumer bedrijf maakt unieke meubels die op allerlei plekken in Nederland staan, zoals gemeentehuizen, ziekenhuizen en het Tweede Kamergebouw. Ook maakt en levert het meubels aan een flink aantal bekende Nederlanders, de lijst klanten is indrukwekkend.

 

Hart-Bastiaan werkt nu twee jaar bij de meubelmakerij en heeft al veel meubelstukken gemaakt. In principe maakt het hem niet uit voor wie hij ze maakt, maar hij vindt het wel mooi iets voor een naaste bekende te maken. “Ik heb laatst een tafel voor de schoonbroer van een kameraad gemaakt. Het is mooi dat je dan later hoort dat ze het een mooie tafel vinden.”

 

Dinsdag theoriedag

Dinsdagsavonds gaat Hart-Bastiaan naar het Friesland College in Heerenveen om de theorie in te duiken. Na de opleiding Meubelmaker op niveau 2 afgerond te hebben ging hij door op niveau 3, want hij wil zo het vak zo breed mogelijk tot in de puntjes te beheersen. “Het meubelmaken zit gewoon in deze jongen, maar mede door het Friesland College heeft hij deze kunde”, vertelt Feico Westra.

De directeur-eigenaar van het succesvolle Westra Interieur heeft exact dezelfde route op het Friesland College gevolgd. “Ik heb er veel aan gehad en de docenten zijn intussen goede kennissen geworden.”

 

‘Mooi dat ze daar komen te staan’

De unieke meubelstukken worden door Feico Westra zelf ontworpen. “Dit doe ik in SketchUp. Dat programma heb ik een paar jaar geleden leren kennen door Friesland College-studenten die bij ons werkten.” Hart-Bastiaan en zijn collega-meubelmakers krijgen de materialen prefab aangeleverd. “Ik bekijk de tekeningen, haal de maatvoeringen eruit, zaag alles op maat en ga ermee aan de slag.”

 

Zo ook de meubels voor het Friesland College. Voor de grote ontvangsthal op de locatie Sportstad maakt Hart-Bastiaan met zijn collega’s eikenhouten statafels, vergadertafels, zitbanken en lestafels. “Het is wel mooi ja, dat ze daar komen te staan.” Per tafel wordt er zo’n twee dagen aan gewerkt. Over anderhalve week worden ze geplaatst.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement