Studenten mechatronica van start met maken van waterstofauto

Waterstof als duurzame energiedrager

Rijden op waterstof is 100% schoon mits opgewekt met zon en wind. ‘Dat betekent 0% emissie en dus geen CO2 uitstoot’, legt Carl Holhausen van Holthausen uit. Een elektrische auto zoals een Tesla krijgt met een waterstof unit een eigen energiefabriek. ‘Zo krijgt een elektrische auto een grotere actieradius en is razendsnel tanken mogelijk‘. In dit innovatieproject krijgen de mechatronica studenten vooral te maken met veiligheid. Daarnaast met vele technische disciplines zoals hoogspanning, regeltechniek, constructie, installatietechniek, engineering en aandrijftechniek. ‘Ook komen de studenten naar ons waterstofcentrum in Hoogezand om samen de waterstof kit op te bouwen’. Holthausen maakt de eerste waterstofauto van Noord Nederland, de zogenaamde Hesla.

Elektrisch rijden met lithium accu techniek
Het is bittere noodzaak om over te schakelen op elektrisch aangedreven voertuigen. ‘Olie is een fossiele brandstof en raakt een keer op’, stelt Theo de Jong van Frisian Motors. ‘Op stroom rijden is fossielvrij als we de energie zelf opwekken’. Electrische voertuigen bestaan onder andere uit een elektrische motor, rijregeling, accu’s en omvormers waarbij de aandrijving elektrisch is. In dit stduentenproject gaan mechatronica studenten werken met lithium accu techniek. ‘Ze leren om deze accu’s te laden en te ontladen’. Frisian Motors is een assemblage fabrikant van elektrische voertuigen zoals bijvoorbeeld transporters, zitmaaiers en mini-shovels.

Elfwegentocht
‘In Friesland werken we als Freonen samen aan een fossielvrij Friesland’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Een van de projecten is de Elfwegentocht. ‘Dit is een absurd idee van de jongeren in Friesland. We merken dat juist een absurd idee veel mensen in beweging brengt’. De Elfwegentocht daagt Friesland in 2018 uit om twee weken lang te reizen op niet-fossiele brandstoffen. ‘We gaan ons twee weken lang voortbewegen op de fiets, de step, met groen gas of elektrische auto’s, in de biogas bus, met de elektrische trein of met de elektrische boot. Thuis werken is natuurlijk ook een mogelijkheid’. In Fryslân varen en rijden al meer dan 1000 elektrische boten, 1500 auto’s op groen gas, meer dan 1000 elektrische auto’s en 30 bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland laten zien dat een ogenschijnlijk absurd idee haalbaar en uitvoerbaar is. Zo versnellen we de stap om zelf sneller gebruik te maken van duurzaam vervoer in Friesland’.

Levensecht onderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties zoals het maken van een waterstofauto staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs ’, vult Cor Scholte docent van ROC Friese Poort aan. ‘Dit is leren op school aan een levensecht project zoals de waterstofauto in samenwerking met het bedrijfsleven zoals Holthausen en Frisian Motors. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Delen via

Vergelijkbare berichten