Ondernemend Friesland nieuws

Maritiem studenten ROC Friese Poort Sneek ontwerpen nieuw concept e-vaartuig

Centrum Duurzaam en ROC Friese Poort Maritiem

‘Bedenk een duurzaam alternatief voor de traditionele fluisterboot. Een fluisterboot is namelijk meer dan een roeiboot met 2 banken’, is de oorspronkelijke praktijkopdracht aan Centrum Duurzaam volgens Oege Hiddema van Stichting Wetterwalden Bûtenfjild. Donderdag 21 januari 2016 presenteerden studenten jacht- en scheepsbouw Maritieme Techniek Sneek het nieuwe concept dat geschikt is voor gebruik in ondiep water, zowel recreatief als bedrijfsmatig. In 2017 wil Stichting Wetterwâlden Bûtenfjild het nieuwe concept inzetten op de nieuwe elektrische vaarroute dat nieuwe doelgroepen trekt, ook buiten het hoogseizoen. Op Boot Holland laten de studenten een 3D-model zien om te peilen of er interesse is voor het innovatieve concept.

Functioneel comfort

‘De rechthoekige basisvorm biedt nieuwe mogelijkheden voor recreatief gebruik’, stelt student Kevin Lageveen. Door functioneel comfort, zoals draaistoelen, ligbanken, een koelvoorziening, ruimte voor een picknicktafel of speelruimte en inklapbare bescherming tegen zon en regen is dit type vaartuig ook geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het maakt de boot bovendien inzetbaar voor de groeiende groep oudere recreanten die buiten het hoogseizoen het water op wil.

 

Stabiel alternatief

De rechte vormen en de breedte van de boot zorgen voor een grote stabiliteit. Dit is een eigenschap die het comfort, de bestuurbaarheid en de gebruiksmogelijkheden van dit vaartuig onderscheidt van een traditionele fluisterboot die vaak smal en wankel is. ‘We hebben gekozen voor aandrijving met een as-loze schroef. Deze aandrijving voorkomt onnodig energieverlies door waterplanten, takken of andere vaste materialen in laagwatergebieden’, zo licht student Hjalmar Zwaga toe.

 

Nieuwe markten, van landschapsbeheer tot zorg

Het nieuw ontwikkelde vaartuig is bedoeld om het ‘gat’ te vullen tussen de eenvoudige en goedkoop inzetbare fluisterboot en de luxere, dus duurdere  elektrische sloepen.

 

Wetterwâlden klasse
Door de rechthoekige basisvorm is de ‘Wetterwâlden klasse’ daarnaast geschikt gemaakt voor inbouw van een telescopisch hefplatform. Dit maakt het mogelijk om machines en materiaal voor landschapsbeheer te laden. Maar hetzelfde platform is ook geschikt om op een verantwoorde manier rolstoelgebruikers en kinderwagens aan boord te brengen.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement