Ondernemend Friesland nieuws

Techniek is de ruggegraat voor de toekomst

Doekle Terpstra Goude Driehoek

Doekle Terpstra pleit voor regionale samenwerking over zorg en techniek.

“De toepassingsmogelijkheden van de techniek ontwikkelen zich zo enorm snel dat er een groei in banen in de techniek te verwachten is. Het is de ruggegraat voor de toekomst”, aldus Doekle Terpstra, aanjager van het Techniek- en Zorgpact tijdens de bijeenkomst van de Gouden Driehoek gisteravond in De Westereen.

Techniekdagen

Ruim 130 ondernemers, betrokkenen uit het onderwijs en de zorg en de overheden waren aanwezig bij de door de Gouden Driehoek georganiseerde netwerkbijeenkomst. Stichting De Gouden Driehoek is een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en ondernemers in Noordoost Fryslân en zet zich in voor een goede afstemming tussen de (toekomstige) arbeidsmarkt en het onderwijs. Al een aantal jaren organiseert de Gouden Driehoek techniekdagen voor jongeren op het VMBO en HAVO om hen te interesseren voor banen in de techniek door ze bijvoorbeeld een dag mee te laten lopen bij bedrijven in de regio.

 

Compliment

Terpstra complimenteerde de regio met de manier waarop hier wordt samengewerkt: “Wij Friezen zijn vaak wat te bescheiden, maar de samenwerking in deze regio mag best in de etalage worden gezet. Samenwerken is het nieuwe concurreren, samen winst maken! De regio moet de eigen kracht pakken. Duidelijk is dat techniek een zeer belangrijke basis wordt voor de toekomst. De vraag is niet of en hoe, maar wanneer.”

 

Afstemming op de arbeidsmarkt

Vooral in een krimpregio als Noordoost Fryslân is een goede afstemming op de arbeidsmarkt nodig. Er komt meer vraag naar technisch geschoold personeel en daarnaast gaat het werken in de zorg enorm veranderen. Het gaat niet meer om ‘zorgen voor’, maar om ‘zorgen dat’. Voor kwalitatief goede zorg is technologie nodig. Zorg en techniek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doekle Terpstra is door het kabinet aangesteld als aanjager van het Techniekpact en het Zorgpact. Beide pacten hebben als doel de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in deze sectoren te verbeteren en daarmee het (dreigende) tekort aan technisch personeel en personeel in de zorg terug te dringen. In beide pacten staan concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement